Άγρια καταστολή με νεκρούς και τραυματίες στην Κένυα.

Μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων και αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων έχει ξεσπάσει την τελευταία περίοδο στην επικράτεια της Κένυας.

Από την παραγκούπολη της Μαθάρε στο Ναϊρόμπι μέχρι τη παραλιακή πόλη Μομπάσα στη Νότια Κένυα χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική για αύξηση των φόρων εν μέσω έντονης πληθωριστικής πίεσης που υποβαθμίζει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού της Αφρικανικής χώρας, σε μια Ήπειρο στιγματισμένη από τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας.

Απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις η κυβέρνηση της Κένυας απαγόρευσε τις κινητοποιήσεις και παρέταξε αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επιτέθηκαν με μένος στους διαδηλωτές, με δακρυγόνα, ξύλο και σφαίρες προκειμένου να κάμψουν την κοινωνική οργή. Τραγικός απολογισμός 9 νεκροί, δεκάδες τραυματίες (μεταξύ των οποίων 53 παιδια) και εκατοντάδες συλλήψεις (μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης).

Τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν προς ψήφιση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το διπλασιασμό (από 8% σε 16%) του Φ.Π.Α. στα καύσιμα, αύξηση των παρακρατήσεων στους μισθούς με πρόσχημα την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης (επιδότηση προγράμματος κατοικίας) κ.α. Μια φορομπηχτική πολιτική η οποία παραγνωρίζει τις κοινωνικές ανάγκες και ενισχύει το δυσμενές οικονομικό κλίμα στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν τα μικρομεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας.

Ένα ακόμη παράδειγμα που αποδεικνύει ότι σε κάθε χώρα, σε κάθε Ήπειρο το κόστος της διεθνούς οικονομικής κρίσης μετακυλίεται στην θιγόμενη κοινωνική πλειοψηφία, στην εργατική τάξη η οποία καλείται να πληρώσει με δυσανάλογους όρους την αναπαραγωγή του κέρδους των κεφαλαιοκρατών.

Από τη μεριά μας προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη, την ταξική συνείδηση και τη μαχητική συγκρότηση ως μέσα ανάσχεσης της επίθεσης που δεχόμαστε ως τάξη διεθνώς. Ως μέσα κατάργησης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ως μέσα οικοδόμησης μιας κοινωνίας προσανατολισμένης στις πραγματικές μας ανάγκες αντί για τα κέρδη των ισχυρών.