Για την εκμετάλλευση μεταναστών εργατών στην τουριστική βιομηχανία

Με την εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών απαντά η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των εκπροσώπων της εγχωρίας «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού για κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Συγκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε, 168.000 κενές θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, τις κατασκευές και τον τουρισμό θα καλυφθούν από μετανάστες εργάτες, οι οποίοι θα λάβουν ειδική άδεια παραμονής για εποχική εργασία την περίοδο 2023-2024.

Από το σύνολο των μεταναστών εργατών, οι 30.000, κυρίως από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο με τις οποίες υπέγραψε σύμβαση το ελληνικό κράτος , θα απασχοληθούν στον τουρισμό ως αναλώσιμος «εφεδρικός στρατός» άμεσης εκμετάλλευσης, δηλαδή ως εργαζόμενοι «Γ’ κατηγορίας» χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις εργασίας.

Αυτή η πρακτική εισαγωγής ενός πλήρως υποτιμημένου και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού δεν απαντά μονάχα στις ανάγκες της υπερδιογκωμένης τουριστικής βιομηχανίας (κέρδη 18 δισ ευρώ για το 2022), αλλά κυρίως στην μαζική άρνηση των εγχώριων εργαζόμενων να αποδεχθούν τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Η «μεγάλη παραίτηση» των εργαζόμενων στον τουρισμό και η άρνηση εποχικής δουλείας (σεζόν) είναι αποτέλεσμα της εργασιακής ζούγκλας που επιβάλουν τα αφεντικά, με τους χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά ωράρια, την υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία και τις άθλιες συνθήκες διαμονής να αποτελούν πλέον αυτονόητο καθεστώς.