Για την επίσκεψη του υπουργού άμυνας της Ουκρανίας Ο. Ρέζνικοφ

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Ο. Ρέζνικοφ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για την περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού στρατού.

Η επιλογή της Ελλάδας ως την πρώτη χώρα που επισκέπτεται ο Ρεζίνκοφ από την έναρξη του πολέμου, αναδεικνύει την πλέον αναβαθμισμένη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά και τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει στην εξέλιξη της, ως πλήρως ενεργή και ευθέως εμπόλεμη χώρα του Νατοϊκού άξονα.

Η Νατοϊκή πολεμική συμμαχία Ελλάδας-Ουκρανίας, με το ελληνικό κράτος να πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στην αποστολή οπλισμού αλλά και στην εκπαίδευση και διέλευση Νατοϊκών δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο, αποτελεί το βασικό εχέγγυο για την παράδοση νέου οπλισμού στους Ουκρανούς, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η θέση ανάμεσα στις χώρες- βασικούς προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό ( φυσίγγια, αντιαρματικούς πύραυλους, βλήματα πυροβολικού, αντιαεροπορικούς πυραύλους) αξίας 260 εκατ. ευρώ.

Ο Ρέζνικοφ έρχεται στην Ελλάδα για να διαβιβάσει αυτοπροσώπως, εκτός από το αίτημα για αποστολή πυρομαχικών και ακόμα 10 αρμάτων μάχης «BMP-1» (η Ελλάδα έχει ήδη στείλει 30), την απαίτηση των ΗΠΑ για παράδοση των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επερχόμενη εαρινή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και για εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ περί «απεμπλοκής» των δυτικών χωρών από τον ρώσικο εξοπλισμό.