Για τις νέες αγορές πολεμικού εξοπλισμού από πλευράς ελληνικού κράτους

Σε μια ατέρμονη εξοπλιστική κούρσα έχει μπει το ελληνικό κράτος, αναδεικνύοντας τον στρατιωτικοποιημένο χαρακτήρα του και την λειτουργία του ως αιχμή του εμπόλεμου Νατοϊκού άξονα.

Η νέα αγορά πολεμικού εξοπλισμού αφορά το επίσημο αίτημα (LoR for LoA) του ελληνικού κράτους προς στις ΗΠΑ για την προμήθεια νέων ελικοπτέρων «UH-60 Black Hawk». Το αίτημα αφορά την αγορά 35 ελικόπτερων για τον Στρατό Ξηράς, 4 εκ των οποίων προορίζονται για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, κι άλλα 14 για την Πολεμική Αεροπορία.

Το «Black Hawk» είναι φονικό πολεμικό ελικόπτερο των ΗΠΑ τελευταίας τεχνολογίας , το οποίο έχει εξελιχθεί βάσει των αναγκών σε πραγματικές συνθήκες μάχης, δηλαδή της πείρας που προσέφερε το αιματοκύλισμα των λαών, αφού έχει πραγματοποιήσει πάνω από το 84% των εναέριων αποστολών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή όπου αλλού επιχείρησαν αμερικανικές δυνάμεις.

Για αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, τα «BlackHawk» θα αποτελούν τον βασικό τύπο ελικοπτέρου Ειδικών Επιχειρήσεων αφού μπορούν φέρουν βαρύ οπλισμό όπως πολυβόλα, ρουκέτες και πυραύλους Hellfire.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε η επίσπευση, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, της απάντησης των ΗΠΑ στο αίτημα της Ελλάδας για απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς «F-35». Το ελληνικό κράτος έχει αιτηθεί την αγορά 20 «F-35», με το κόστος να φτάνει τα 3.5 δισ. δολάρια, με δικαίωμα άσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 20.

Στο φόντο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, στο όνομα του οποίου έγινε η αγορά των γαλλικών «Rafale» και η συμφωνία για την αναβάθμιση των «F-16», η επερχόμενη απόκτηση των «F-35» , τα οποία φέρουν βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες και είναι ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, έρχεται να μετατρέψει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου σε μια κανονική εμπόλεμη ζώνη.