Εξελίξεις στη Ρωσία στο φόντο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία

Το τελευταίο 24ωρο παρακολουθούμε μια απροσδόκητη εξέλιξη στο φόντο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διοικητής της ρωσικής, παραστρατιωτικής, μισθοφορικής οργάνωσης “Wagner“ κινητοποίησε τις δυνάμεις του σε στάση εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης μετά από ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες για βομβαρδισμό των μισθοφορικών θέσεων από τις τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού.

Η «Wagner» αποτελεί τον ανεπίσημο βραχίονα του ρωσικού κράτους με χιλιάδες μισθοφόρους, (25.000-50.000 μέλη σύμφωνα με εκτιμήσεις), να συμμετέχουν σε πολεμικά πεδία της Μέσης Ανατολής και της ζώνης του Σαχέλ εξυπηρετώντας τα γεωπολιτικά συμφέροντα του και απαλλάσσοντάς το από το διπλωματικό βάρος της ανάμειξης του επίσημου στρατού.

Στην Ουκρανία η «Wagner» ως εμπειροπόλεμος και άρτια εξοπλισμένος σχηματισμός, αποτελούμενος σε μεγάλο βαθμό από αναλώσιμους πρώην τρόφιμους των φυλακών, χρησιμοποιήθηκε ως αιχμή του δόρατος σε πληθώρα σκληρών μαχών στα οποία το ρωσικό κράτος δεν ήθελε να ρισκάρει υψηλές απώλειες επιστρατευμένων Ρώσων πολιτών.

Οι απώλειες που επωμίστηκαν οι μισθοφόροι σε συνδυασμό με την ηρωοποίηση της δράσης τους από τα ρωσικά μέσα προπαγάνδας και την ισχυροποίηση της πολιτικής-κοινωνικής επιρροής του Πριγκόζιν οδήγησαν τον διοικητή της «Wagner» σε δημόσιες αντιπαραθέσεις με την ηγεσία του ρωσικού επιτελείου για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την κατεύθυνση της πολεμικής σύγκρουσης.

Αυτή η αντιπαράθεση αποκρυσταλλώθηκε σήμερα με τους σχηματισμούς της «Wagner» να καταλαμβάνουν τα στρατιωτικά διοικητήρια της πόλης του Ροστόφ, το αεροδρόμιο του Voronezh, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βάσεις ανεφοδιασμού, σταθμούς ελέγχου και μεγάλα κομμάτια δρόμων αφοπλίζοντας ρωσικές δυνάμεις στη διαδρομή προς τη Μόσχα καθώς εξελίσσεται η «πορεία δικαιοσύνης», όπως την αποκαλεί ο Πριγκόζιν. Δηλαδή, μια φάλαγγα μισθοφορικών δυνάμεων με στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα και σκοπό την ένοπλη διαπραγμάτευση με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη βάση των επιδιώξεων του Πριγκόζιν.

Από την άλλη μεριά, η ρωσική κυβέρνηση καταγγέλλει την κίνηση αυτή ως προδοτική και κινητοποιεί τις δυνάμεις του τακτικού στρατού μαζί με μονάδες Τσετσένων ώστε να καταστείλει και να συλλάβει τους στασιαστές. Παρόλη την ένταση, προς το παρόν δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας με κάποια μεμονωμένα περιστατικά, (κατάρριψη ελικοπτέρου από τη πλευρά της «Wagner», χτύπημα αποθήκης καυσίμων από την κυβέρνηση), να μην γενικεύονται διατηρώντας μια ψυχροπολεμική αναμονή και ισορροπία των όπλων με το βλέμμα στραμμένο στο ενεργό μέτωπο της Ουκρανίας.

Παρότι δεν έχει πάρει ακόμη τα χαρακτηριστικά ανοιχτού πολιτικού πραξικοπήματος, αυτή η ,προς το παρόν, ένοπλη διαπραγμάτευση μεταξύ δύο τάσεων της στρατιωτικής διοίκησης ανοίγει ένα δεύτερο εσωτερικό αυτή τη φόρα, μέτωπο για τη ρωσική κυβέρνηση. Οι πολιτικές-στρατιωτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτές που θα προκύψουν, σίγουρα θα προσδώσουν απρόβλεπτες δυναμικές στο ήδη περίπλοκο γεωπολιτικό πεδίο της Ουκρανίας, ένα ακόμη απότοκο της, εδαφικοποιημένης σε ευρωπαϊκό πια έδαφος, ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης Η.Π.Α.-Ε.Ε.-Ν.Α.Τ.Ο. με τη Ρωσία.