Για την επίθεση που δέχεται η τάξη μας

Τον αργό καθημερινό θάνατο μιας εξαθλιωμένης ζωής αποτυπώνουν τα στοιχεία για την ανεργία, τις ανατιμήσεις και τις στερήσεις που επιβάλει η γενικευμένη φτώχεια στον τόπο.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων στην ΕΕ, με ποσοστό 31,4%, ενώ σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση με ποσοστό 32% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ανάμεσα σε 40 χώρες του κόσμου, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σε όρους επιπέδου διαβίωσης βγήκε 32η, ενώ σε σχέση με το ύψος των μισθολογικών αποδοχών, κατατάσσεται 22η ανάμεσα στις 26 χώρες της Ε.Ε.

Αυτή τη στιγμή, 811.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με μισθό 400 ευρώ, ενώ 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 15,4% στα τρόφιμα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 4 στις 10 οικογένειες δαπανούν το 40% του εισοδήματος για τα αναγκαία προς το ζην, ποσοστό που διαμορφώνεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ σχετικά με τις περικοπές λόγω ακρίβειας, το ποσοστό οικογενειών που προχώρησαν σε μείωση της θέρμανσης φτάνει το 86,8%, ενώ 8 στους 10 επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα για να αποφεύγει τη δαπάνη της θέρμανσης. Το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.

-Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%).
-Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας, ενώ το ποσοστό όσων μείωσαν και το καθημερινό μαγείρεμα φτάνει το 57%.
-Στην ίδια λογική, μείωσαν και το σιδέρωμα ρούχων (73,7%) ενώ επιλέγουν να πλένουν τα πιάτα στο χέρι για να αποφύγουν τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων (79,4%).
-Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το “καλάθι του νοικοκυριού”, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά αρνητικά (83%), σημειώνοντας πως το “καλάθι του νοικοκυριού” δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (71,0%).
-Οι καταναλωτές μείωσαν και τη μετακίνηση με Ι.Χ. 77,3% ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό μείωσε και την αγορά τροφίμων και τα λοιπά βασικά είδη πρώτης ανάγκης (55,6% και 65,10% αντίστοιχα). Τέλος, οι καταναλωτές για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις προϊόντων και ενέργειας επιλέγουν να προβούν σε περικοπή δαπανών για την προσωπική τους φροντίδα αλλά και την ένδυση / υπόδηση (83,5% και 90,4%).