Τα πλούτη τους – Το αίμα μας

Ζούμε τις μέρες που οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης της χώρας δίνουν τον υπερ πάντων αγώνα των εκλογών, προωθώντας τα δικά τους (αυτοδύναμα ή συνεργασίας, γαλάζια, πράσινα ή ροζ) σχέδια αφαίμαξης του λαού μέσω του κυβερνητικού σχήματος που θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Την ώρα που οι πρόσφατοι κυβερνώντες και πιο αποδοτικοί πολιτικοί εκπρόσωποί τους έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες τους στις πόλεις της ανεργίας και των μαζικών απολύσεων όπως η Καβάλα, απαντώντας στις διαμαρτυρίες εκατοντάδων απολυμένων στη ΒΦΛ και στα Πετρέλαια με ύφος αδιάφορο και απαξιωτικό, οι ίδιοι γίνονται όλο και πιο ξεκάθαροι, μας υπενθυμίζουν πόσο “δημοκρατικοί” είναι και απειλούν ευθέως με απολύσεις, μπροστά μάλιστα στον υπουργό ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, όσους εργαζομένους δεν ψηφίσουν αυτό που προστάζει το δικό τους συμφέρον.

Κι όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά το μπαράζ εκδικητικών απολύσεων σε δεκάδες χώρους δουλειάς, εργαζομένων και συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις μαζικές απεργίες που ήρθαν ως απάντηση για το καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, στις 8 και 16 Μαρτίου. Απεργίες που απ’ ότι φαίνεται υπήρξαν η αφορμή για πολλούς καπιταλιστές για να “καθαρίσουν” το τοπίο από όσους εργαζόμενους δεν μένουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Τις ίδιες μέρες λοιπόν που αυτοί φτιάχνουν τις στρατηγικές και τις συμμαχίες τους, κανονίζουν τις χρηματοδοτήσεις και τις μπίζνες τους και προετοιμάζουν την εξαγορά της ψήφου εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, για την εργατική τάξη η καθημερινότητα παραμένει γεμάτη φτώχεια, ακρίβεια, επισφάλεια και θάνατο. Δεν είναι μόνο τα κομμένα ρεύματα, οι πλειστηριασμοί, οι εξώσεις, τα άδεια ψυγεία που αποτελούν κανόνα για εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές, δεν είναι μόνο η νωπή μνήμη των Τεμπών, οι καθημερινές δολοφονίες στα σύνορα, ούτε μόνο οι θάνατοι που προέρχονται από το υποβαθμισμένο ΕΣΥ με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον θάνατο 65χρονου στη Εύβοια για τον οποίο «δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει και κατέληξε να μεταφερθεί στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, μετά από δυο ώρες».

Τα εργατικά “ατυχήματα” πολλαπλασιάζονται, τσακίζουν δεκάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες κάθε εβδομάδα και όλο και περισσότεροι “δικοί μας” άνθρωποι δεν γυρίζουν στα σπίτια τους, χάνοντας τη ζωή τους στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας:

Τρίτη 18 Απρίλη

«Άλλος ένας ναυτεργάτης προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο της εφοπλιστικής ασυδοσίας, που δεν διστάζει να θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για τον θάνατο του ναυτεργάτη στα Ναυπηγεία Σύρου. Ο 37χρονος ναυτεργάτης Tayong Emanuel, με ειδικότητα καθαριστή, από τις Φιλιππίνες, που εργαζόταν στο «M/V Equinox Seas», με σημαία των νήσων Κέιμαν, της ελληνόκτητης ναυτιλιακής εταιρείας «Equinox Maritime LTD», έπεσε από ύψος 12 μέτρων την ώρα που έκανε εργασίες πάνω στο πλοίο, στο Ναυπηγείο της Ερμούπολης της Σύρου. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Σύρου στο οποίο απεβίωσε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Τρίτη 18 Απρίλη

Τον σοβαρό τραυματισμό διανομέα είχε ως αποτέλεσμα «τροχαίο ατύχημα» που σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Οινέως στο Αγρίνιο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της πόλης, έχοντας τραύματα στον αυχένα και νοσηλεύεται, με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου να επισημαίνει ότι η λίστα με θύματα εργαζόμενους που απασχολούνται στη διανομή αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, λόγω και των ανθυγιεινών και επικίνδυνων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι διανομείς.

Τετάρτη 19 Απρίλη

Ένας ακόμα εργαζόμενος τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά τραυματισμένος ανασύρθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απρίλη, εργαζόμενος μετά από πτώση του σε φρεάτιο οικοδομής από ύψος τεσσάρων μέτρων, στην οδό Θεσσαλονίκης στους Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών. Ο τραυματίας απεγκλωβίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Τετάρτη 19 Απρίλη

Δύο εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά το πρωί της Τετάρτης 19 Απρίλη στη Καβάλα σε ώρα δουλειάς. Κατά τη διάρκεια εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, οι εργαζόμενοι έπεσαν από ύψος περίπου 3 μέτρων όταν υποχώρησε η σκαλωσιά στην οποία δούλευαν. Οι δύο εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Αν και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. Ο ένας έσπασε το πόδι του, ενώ ο δεύτερος τη λεκάνη του.

Πέμπτη 20 Απρίλη

Σοβαρό τραυματισμός εργαζόμενου συνέβη σε πάρκο με ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή του Αχλαδόκαμπου στην Αργολίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στα κάτω άκρα, ενώ γίνονταν εργασίες συντήρησης σε ανεμογεννήτρια, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συνάδελφοι του εργαζόμενου που τραυματίστηκε, τον μετέφεραν με δικό τους αυτοκίνητο, και συγκεκριμένα ένα αγροτικό, σε σημείο της περιοχής όπου από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Αργολίδας για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Δευτέρα 24 Απρίλη

Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε στο εργοτάξιο υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών της «Ιντρακατ» στα Σεπόλια, όταν το χέρι ενός σιδερά πιάστηκε στον κουρμπαδόρο (μηχάνημα που λυγίζει σίδερα), κατά τη διάρκεια κατασκευής στεφανιών για τους κλωβούς. «Πρόκειται για το τρίτο ατύχημα τον τελευταίο χρόνο» καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προσθέτει: «Το ατύχημα αυτό, είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας με 10ωρα κυρίως, που εφαρμόζονται στο έδαφος των νόμων που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που τρέφουν το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα οι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας γίνονται με το σταγονόμετρο».

Δευτέρα 24 Απρίλη

Εργατικό ατύχημα είχε ένας 54χρονος άνδρας την περασμένη Δευτέρα το πρωί, πέφτοντας από οικοδομή υπό ανέγερση στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στη Λάρισα. Ο εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά και από ύψος 6 μέτρων, χτυπώντας αρχικά στα κάγκελα διπλανής πολυκατοικίας και κατέληξε στα σκαλοπάτια σιδερένιας σκάλας.

Τετάρτη 26 Απρίλη

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσηλεύεται ένας 40χρονος ο οποίος έπεσε στο κενό από ύψος δύο μέτρων, την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε σπίτι, στην περιοχή του Πανοράματος, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 29 Απρίλη

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι γιατροί για να κρατήσουν στη ζωή τον οδηγό γερανοφόρου οχήματος που έπαθε το μεσημέρι ηλεκτροπληξία. Το εργατικό ατύχημα προκάλεσε μπλακ άουτ στην Αλεξανδρούπολη. Η ζωή του άτυχου άντρα κρέμεται σε μία κλωστή μετά το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, όταν το γερανοφόρο όχημα που οδηγούσε ακούμπησε σε γυμνά καλώδια. Ο ίδιος υπέστη ηλεκτροπληξία και απεγκλωβίστηκε από συναδέλφους χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης και το απόγευμα οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει καλύτερος εξοπλισμός. Τα όσα έγιναν στην περιοχή Απαλού έχουν συνταράξει ολόκληρη την πόλη. Ένα μεγάλο τμήμα της το μεσημέρι έμεινε χωρίς ρεύμα από μπλακ άουτ που προκλήθηκε από το ατύχημα.

Σάββατο 29 Απριλίου

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Σύμφωνα με το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Περάματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που επικαλείται η efsyn.gr, τραυματίστηκε 33χρονος αλλοδαπός εργαζόμενος σε ναυπηγοεπισκευαστική επιχείρηση με αντικείμενο χρωματισμούς – καθαρισμούς πλοίων. Ειδικότερα, ο 33χρονος κατά την ανάβασή του σε εσωτερική σκάλα επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου το οποίο ελλιμενίζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, γλίστρησε με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο αριστερό κάτω άκρο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.