Άπιαστο όνειρο η κάλυψη βασικών αναγκών..
Άπιαστο όνειρο η ισορροπημένη διατροφή, η στέγαση, η θέρμανση, οι διακοπές, η κάλυψη έκτακτων δαπανών…
Οι συνθήκες φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εδραιώνονται και εξαπλώνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν εχθές, Δευτέρα 8 Μαΐου, και τα οποία αφορούν το 2022.
Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 742.235 σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.
Από την έρευνα διαπιστώνεται κυρίως η οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα έπιπλα (53,7%), να πληρώσουν για μια εβδομάδα διακοπών (48,6%), καθώς και να καλύψουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες (43,6%).
Ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 24,7% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,2% για τον φτωχό πληθυσμό.
Το 32,2% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας ενώ το 38,7% της ίδια κατηγορίας δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα.
Την ίδια στιγμή ξεπερνάει το 50% το ποσοστό των φτωχών νοιικοκυριών που δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών ενώ 3/4 φτωχά νοικοκυριά αναφέρουν μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών τους με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.
Τέλος για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στα εισοδήματά μας, καταγράφει έρευνα της Nielsen IQ, η οποία παρουσιάζει πως η μείωση της κατανάλωσης σε επίπεδο όγκου έφτασε 3,5%, αλλά και πως η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 12,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Με το κόστος του δείκτη τιμών παραγωγών στη βιομηχανία τρόφιμων να αυξάνεται, κωδικοί κονσερβών, αλουμινόχαρτο, βρεφικά γάλατα, κρέατα, ελιές, έτοιμα γεύματα ψυγείου, στοματικό διάλυμα, καθαριστικά, αναψυκτικά κτλ αναμένεται σταδιακά, μέχρι τον Ιούνιο, κι ανάλογα με την πορεία των αποθεμάτων να καταγράψουν αυξήσεις που κινούνται από το 2-3% αλλά σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 30%, δίνοντας ένα μέσο όρο στο 5-6%.
Η κατάσταση που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία και η διαχείρισή της τρέχουσας κρίσης από το ίδιο σύστημα που τη δημιούργησε με όρους που θα προστατεύουν και βάζουν στο επίκεντρο την καπιταλιστική κερδοφορία, σχηματοποιεί ένα μέλλον ακόμα βαθύτερης φτώχειας για τους εργαζόμενους και τον λαό.
Μία κατάσταση που δεν μπορεί να αποφευχθεί με ατομικές λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο, ούτε να ανατραπεί με τη λογική του μικρότερου κακού, με την καρτερικότητα για τα εκλογικά αποτελέσματα και την ανάθεση απέναντι σε αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Μία κατάσταση που ανατρέπεται μονάχα στο δρόμο με τον λαό οργανωμένο.
Τα προβλήματα μας μπορούμε να τα λύσουμε μόνο με αγώνα.
Να μη σφίξουμε άλλο το ζωνάρι.