Για τη νέα τροπολογία που προβλέπει περαιτέρω επέκταση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Ολονύχτιες βάρδιες, δουλειά 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τους εμποροϋπάλληλους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε «το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, μέχρι και τις 6:00 το πρωί της επόμενης ημέρας».

Η τροπολογία αυτή έρχεται ως συνέχεια του νόμου 5019/2023, ο οποίος προέβλεπε την επέκταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο αλλά και τις Κυριακές.

Ταυτόχρονα, ο νόμος αυτός αποτελείωνε οριστικά και την κυριακάτικη αργία, εξουσιοδοτώντας τους δημάρχους για το κατά το δοκούν άνοιγμα των καταστημάτων όσες Κυριακές αποφασίσουν.

Έτσι, στο όνομα της «στήριξης της αγοράς» για την «δυνατότητα διενέργειας εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar», η 24ωρη δουλεία από τις 6:00 μέχρι τις 6:00 της επόμενης για 7 ημέρες την εβδομάδα, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε υπερελαστικοποιημένους χαμηλόμισθους σκλάβους, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται επί ποδός για να καλύψουν τα επαναλαμβανόμενα, εξοντωτικά-και πλέον ολοήμερα ωράρια.