Για τους σύγχρονους μαυραγορίτες
Χωρίς ίχνος ντροπής οι ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ επιχειρούν να παρουσιαστούν ως θύματα «της μάστιγας των κλοπών» στα υποκαταστήματα τους, την ίδια στιγμή που ο λαός φυτοζωεί από τις στερήσεις σε βασικά αγαθά λόγω των ανατιμήσεων.
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα» σχετικά με τις κλοπές, αυτοί οι σύγχρονοι μαυραγορίτες με περίσσιο θράσος προτείνουν ακόμα και την επιβολή προστίμων δηλώνοντας πως «θα μπορούσε να πληρώνει ο παραβάτης ένα ποσό πολλαπλάσιο (π.χ. 30-40 φορές) της τιμής του προϊόντος που έκλεψε. Αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει την κλοπή και εμείς θα μπορούμε να καλύψουμε σε έναν βαθμό τη ζημιά».
Τολμάνε να μιλάνε για» ζημιές», την ίδια στιγμή που ο ληστρικός μηχανισμός των ανατιμήσεων αποτελειώνει τα ήδη τσακισμένα λαϊκά εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσει την κερδοφορία τους.
Συγκεκριμένα, για το 2022 ο τζίρος τους έφτασε τα 8,56 δισ, ενώ ήδη για τον Ιανουάριο του 2023 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 652 εκατ. ευρώ έναντι 610 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 6,9% αποκλειστικά λόγω των ανατιμήσεων.
Ενώ αυτοί θησαυρίζουν από την υπερεκμετάλλευση των βασικών αναγκών, «το φαινόμενο των κλοπών», μέσα σε ένα περιβάλλον σήψης και εξαθλίωσης, αποτελεί μονόδρομο για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης από την πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων που πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στο κόστος ζωής των πενιχρών μισθών και των ανατιμήσεων.
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να φτάνει το 15% και με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής (ψωμί, κρέας, λάδι, γαλακτοκομικά κ.α.) να φτάνει ακόμα και το 25%, τα ποσοστά όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής είναι ενδεικτικό για τις πραγματικές ζημιές που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των φτωχών.
Συμφώνα με έρευνα, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 44% απαντά ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου, 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν συνολικά σε αποπληρωμές δανείων, καρτών κλπ, ενώ το 56% αισθάνονται απαισιόδοξοι για το πώς αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.