Η “Ελλάδα 2.0” γράφει κάτω από τη βάση & Άρειος Πάγος και αστυνομία τρέχουν να συλλάβουν τους “σαμποτέρ” της Τράπεζας Θεμάτων

Για άλλη μια φορά οι μαθητές στη χώρα δοκιμάζονται στα όριά τους, όχι μόνο από τα μαθήματά τους, αλλά και από το ίδιο το σύστημα που υποτίθεται ότι αξιολογεί την ακαδημαϊκή τους επιτυχία. Το σύστημα εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, που εξυμνήθηκε από σύσσωμη την κυβέρνηση ως success-story παρά τις καθολικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, αποτυγχάνει δραματικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, βυθίζοντας στο χάος την διαδικασία των εξετάσεων. Με τις πανελλαδικές να ξεκινούν σε μόλις δύο ημέρες, οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική να εξεταστούν σε ένα σύστημα που δεν υπολειτουργεί απλά, αλλά έχει αποτύχει.

Οι φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις στο σύστημα της “Τράπεζας Θεμάτων” – όχι μόνο προκάλεσαν σημαντική αναστάτωση, αλλά έθεσαν και σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια ενός συστήματος που μινιμάρει το κόστος για να αυξήσει στο μέγιστο το κέρδος των εταιρειών που αναλαμβάνουν με όρους απευθείας αναθέσεων την υλοποίηση υποδομών και έργων “κοινής ωφέλειας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι “επιθέσεις” αυτές έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά το φιάσκο με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όπου υπήρξε λανθασμένος χειρισμός στην μετάδοση των θεμάτων οδηγώντας σε μια προβληματική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε άδικη. Οι αποτυχίες αυτές φαίνεται να εντάσσονται σε ένα ανησυχητικό μοτίβο ανικανότητας στη διαχείριση των ψηφιακών εκπαιδευτικών πλατφορμών. Φυσικά, τα συμβάντα αυτά αποτελούν την λογική εξέλιξη της παταγωδους αποτυχιας του e-learning όπου η αλόγιστη χρήση Google Translate οδήγησε σε εντυπωσιακά αποτελέσματα (λέγε με “σκόιλ ελικικού”).

Δεν είναι μόνο, όμως, η έλλειψη αποτελεσματικής υλοποίησης που προκαλεί ανησυχία, αλλά και η συστηματική αδυναμία ανάληψης ευθυνών. Το αφήγημα των επανειλημμένων “επιθέσεων DDoS” διατυπώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί άνετα να λειτουργήσει ως ένα προπέτασμα καπνού μπροστά από την συστημική αποτυχία της Ελλάδας 2.0: Μετά την πρώτη “επίθεση”, από των σύνολο των επιλογών που το Υπουργείο Παιδείας είχε στην φαρέτρα του επέλεξε την περισσότερο αναμενόμενη, τον ισχυρισμό οτι “Η δεύτερη επίθεση ήταν ακόμη ισχυρότερη”.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, όμως, πως αυτή η αποτυχία είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της επίτευξης των στόχων του οδοστρωτήρα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ισοπεδώνουν κάθε προοπτική για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Η αποτυχία του ψηφιακού συστήματος εξετάσεων είναι αποτέλεσμα της συστηματικής υποτίμησης της δημόσιας παιδείας που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί σταθερή κυβερνητική επιλογή, θεμέλιο της στρατηγικής για σταδιακή ιδιωτικοποίησή της.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, δυστυχώς, είναι αυτοί/ες που επωμίζονται τελικά όλο αυτό το βάρος. Είναι αυτοί και αυτές που πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος της αβεβαιότητας, παράλληλα με την μακροχρόνια πίεση μπροστά στις εξεταστικές διαδικασίες. Είναι αυτοί που αξίζουν αξιόπιστη και δίκαιη δημόσια παιδεία που να υποστηρίζει την εκπαιδευτική πρόοδο και όχι ένα σύστημα που την υπονομεύει προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους σε κάθε ευκαιρία. Δεν υπάρχει άλλος χώρος για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με λύσεις-μπαλώματα, αλλά απαιτείται συνολική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και οικοδόμηση μίας παιδείας που κινείται με γνώμονα τις ανάγκες και τις ανησυχίες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.