Θα δουλεύουμε με το κεφάλι ψηλά: Νίκη των απολυμένων του Market in στα Γιάννενα

Από το 2017, οι 11 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Market In» στα Γιάννενα έδωσαν έναν σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τις θέσεις εργασίας τους από την αλυσίδα τροφίμων «Market In» όταν η τελευταία εξαγόρασε το υποκατάστημα στα Γιάννενα από τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», συνάντησαν την προσπάθεια της επιχείρησης να τους τρομοκρατήσει και να τους οδηγήσει σε παραίτηση, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρά σε πογκρόμ καταστολής στο κέντρο της πόλης, ενώ δεκάδες ήταν οι μηνύσεις και οι συλλήψεις συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν η οργανωμένη δολοφονική επίθεση μπράβων, στρατολογημένων από την εργοδοσία, ενάντια στην απεργιακή φρουρά των σωματείων στις 14 Δεκέμβρη του 2017. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να καταγραφούν ως «άλλη μία ομάδα απολυμένων εργαζομένων» αν έμεναν στο «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αντίθετα, εκείνοι ξεπέρασαν αναστολές και φόβους, επέλεξαν τον δρόμο του αγώνα. Άλλοτε με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, άλλοτε με απεργιακές φρουρές έξω από το κατάστημα, άλλοτε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις δικαστικές αίθουσες, δεν υπέστειλαν όμως ποτέ τη σημαία των διεκδικήσεών τους.

Με απόφασή που εξέδωσε στις αρχές του Ιουνίου ο Άρειος Πάγος απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης των μέχρι τώρα δικαστικών αποφάσεων που έγινε από την πλευρά της εταιρείας, ο αγώνας των εργαζομένων νίκησε οριστικά.

Η απόφαση υποχρεώνει την εργοδοσία να τους απασχολήσει αναδρομικά από το 2017 και ταυτόχρονα να τους καταβάλει μισθούς και ασφάλιση για όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εχθές πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Χαριλάου Τρικούπη στα Ιωάννινα με τους – μέχρι πρότινος – απολυμένους και τα σωματεία τους, να εισέρχονται νικητές στον χώρο εργασίας τους – από 1η Ιουλίου – και να επικοινωνούν με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους.

Έχουν άλλωστε πολλά να συζητήσουν αλλά και πολλούς αγώνες να δώσουν μαζί από εδώ και πέρα, δουλεύοντας ως τότε με το κεφάλι ψηλά, έχοντας πάρει μία νίκη στο όνομα όλων των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε και η εργαζόμενη Χριστίνα Τουλκιαρίδου:

«Εμείς λέμε στους εργάτες να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην υποχωρούν, να μην παραιτούνται, να μη λένε “έτσι είναι και δεν γίνεται τίποτα” όπως δεν κάναμε και εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Μας “πετάξαν σαν την τρίχα στο ζυμάρι”, μας είπανε ούτε δεδουλευμένα, ούτε δουλειά, γιατί έπρεπε να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Σε αυτά λοιπόν είπαμε όχι και δεν ήμασταν μόνοι μας. Είχαμε τα σωματεία δίπλα, είχαμε τους συναδέλφους μας από τα άλλα σούπερ μάρκετ, είχαμε τη γειτονιά, είχαμε τον λαό των Ιωαννίνων. Μία μάχη που δόθηκε πανελλαδικά και έγινε γνωστή και μας έδωσε δύναμη για να συνεχίσουμε. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Δεν ήταν μία “ξερή” απόφαση δικαστηρίου. Ήταν η πίεση, ο αγώνας μας που τα κατάφερε όλα, η αλληλεγγύη μας, χέρι-χέρι, όταν συνάδελφοί μας ρωτούσαν “τι γίνεται με εσάς, καθίστε, παλέψτε”. Όλα αυτά ήταν που έκαναν αυτόν τον αγώνα νικηφόρο. Αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να δούνε οι εργαζόμενοι για την επόμενη μέρα. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, μεταξύ μας θα παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν, αυτά που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, για να ζουν με αξιοπρέπεια, για δουλειά με δικαιώματα. Αυτά παλεύουμε στην καθημερινότητα, σε κάθε μετερίζι, σε κάθε χώρο δουλειάς και θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η ελπίδα. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει αυτή η νίκη».