Κάλεσμα στην κεντρική πύλη Περάματος στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

ΑΥΡΙΟ 30/5 στις 8.00πμ

Το πρωί της Δευτέρας 29 Μαΐου ένα ακόμη καπιταλιστικό έγκλημα έλαβε χώρα αυτή τη φορά στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης πλοίου και λόγω των πλημμελών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αλλά και της εντατικοποίησης των όρων εργασίας, ένας 47χρονος χάνει την ζωή του και άλλοι δύο τραυματίζονται σοβαρά, μετά την αποκόλληση τμήματος της προπέλας που έπεσε πάνω σε σκαλωσιά που βρισκόντουσαν. Χαρακτηριστικό του εγκλήματος είναι πως, όπως δήλωσε συνάδελφος του δολοφονημένου εργάτη, το ατύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί, αρκεί να υπήρχε ένας γάντζος αξίας 10 ευρώ, που θα συγκρατούσε την προπέλα.

Λίγες ώρες μετά πραγματοποιείται μαζική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι και μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας, του Παραρτήματος ναυπηγείων «Σπανόπουλου» και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, όπου παίρνεται άμεση απόφαση για 24ωρη απεργία την Τρίτη 30 Μάη από τις 06.00 το πρωί με συγκέντρωση και νέα γενική συνέλευση στις 08.00 στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, διεκδικώντας:

//Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
//Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
//Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας
//Εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Μόλις τους τελευταίους 6 μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε. Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι “ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας,”. Σήμερα ήταν ο συνάδελφός μας, ο Γιάννης Νομικός ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χώρο εργασίας του ενώ ακόμα δύο συνάδελφοί μας σακατεύτηκαν από την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

“Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων, η Cosco, η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη”.

Η λίστα με τα θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα” έγραψε σήμερα ένα ακόμα όνομα εργάτη που δε θα μάθει ποτέ κανείς, που δεν θα παίξει στα κανάλια, που δεν θα ταφεί με τιμές και δημοσία δαπάνη. Με τη συχνότητα των τραυματισμών και των θανάτων εν ώρα εργασίας να αυξάνεται διαρκώς, με τα όρια συνταξιοδότησης να αναγκάζουν τους πατεράδες μας να δουλεύουν σε δύσκολα πόστα παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, με τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας σε χώρους δουλειάς να έχουν γίνει ο κανόνας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο, υποστελεχωμένο και έρμαιο των ορέξεων των καπιταλιστών, ο 47χρονος δεν είναι ο πρώτος και δυστυχώς δε θα είναι ο τελευταίος που χάνει τη ζωή του στη μάχη για το μεροκάματο.

Μόνο οργανωμένοι δε θα θρηνήσουμε άλλον νεκρό συνάδελφο!

Είναι η κερδοφορία των εργοδοτών μας, η κερδοφορία του κεφαλαίου που επιβάλλει όσα ζούμε αυτή την περίοδο. Είναι αυτή η αιτία που εντατικοποιείται η δουλειά μας, που μας οδηγεί στα νοσοκομεία και στους τάφους γιατί η ασφάλεια και η ζωή μας “κοστίζει”, που κρατάει χαμηλά τα μεροκάματα την ίδια ώρα που το κόστος ζωής ανεβαίνει κατακόρυφα.

Είναι αυτή η αιτία που οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ψίχουλα που δεν φτάνουν για να πληρώσουν τα δάνεια ή τα ενοίκια, τα τρόφιμα, το ρεύμα και το αέριο. Είναι αυτή η αιτία που διαλύεται το ΕΣΥ, που η πρόσβαση στην Υγεία έχει γίνει πλέον ένα πανάκριβο προϊόν πολυτελείας, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με την Παιδεία. Είναι η ίδια ρίζα που προκαλεί το ξεχείλωμα των όρων δουλειάς, που έχει φέρει την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, που ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό και την απεργία, που φακελώνει τα σωματεία και μας θέλει υποταγμένους, ανοργάνωτους, όλο και πιο παραγωγικούς, όλο και πιο φτηνούς.

Δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη το αν θα είμαστε εμείς, ο ένας ή ο άλλος, οι επόμενοι που θα βρεθούμε στις ουρές της ανεργίας, σε κάποιο νοσοκομείο ή ακόμα και στον τάφο.

Οι ζωές μας, οι ζωές των εργατών και των εργατριών, έχουν αξία και μόνο εμείς, οργανωμένοι και με αγώνα μπορούμε να το επιβάλλουμε.

Να πάρουμε κουράγιο από τους μεγάλους αγώνες των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας στην Cosco, στην e-Food, στη ΒΦΛ και στα Πετρέλαια Καβάλας, στη Λάρκο αλλά και λίγο πιο μακριά από εδώ, στο εργοστάσιο της “Μαλαματίνα”, που πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.

Να οργανωθούμε μαζικά στα σωματεία μας και να παλέψουμε για:

//Μέτρα προστασίας της υγείας και των ζωών μας, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας
//Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής
//Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, απαγόρευση των απολύσεων, κατάργηση των αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών διατάξεων των τελευταίων χρόνων

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που πέθαναν στους χώρους δουλειάς στη μάχη για το μεροκάματο, δε θα αφήσουμε τη σιωπή να βυθίσει τη μνήμη τους και τις ζωές μας.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ, ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 08.00, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΕΙΑΣ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση