Καπιταλισμός σημαίνει αυξήσεις στο ρεύμα λίγες μέρες πριν τον καύσωνα..

Καμία εντύπωση δεν πρέπει να μας προκαλεί το άλμα κατά 23,15% που κατέγραψε – λίγες μέρες πριν από την περίοδο καύσωνα που διανύουμε – η τιμή του ρεύματος στις 10 Ιουλίου στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 121,03 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.

Σε ένα σύστημα που έχει καταφέρει να εντάξει στην εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και στους “νόμους της αγοράς”, το σύνολο της κοινωνικής ζωής, τα – με κάθε τρόπο – “υπερκέρδη” όσων τζογάρουν και πλιατσικολογούν πάνω στις κοινωνικές ανάγκες πρέπει να θεωρούνται η νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Τέλος οι επιδοτήσεις τον ερχόμενο χειμώνα

Ακολουθώντας πιστά την γραμμή της Κομισιόν, κυβερνητικά στελέχη, δίνουν τα διαπιστευτήρια υποταγής τους από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα πόστα τους στα δημοσιογραφικά πάνελ, στα γραφεία επενδυτών, εφοπλιστών και βιομηχάνων και στους διαδρόμους της Βουλής.

Ξεκαθαρίζουν λοιπόν από τώρα και ενώ έχουμε την 4η υψηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη, πως “ο πληθωρισμός έχει πέσει και έχει πέσει κυρίως από την ενέργεια, οι τιμές από μόνες τους είναι στην τιμή-στόχο, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο” και προετοιμάζουν τον νέο γύρο λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων και του λαού.

Άλλωστε τα – όλο και μικρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό – λαϊκά εισοδήματα βρίσκονται συνεχώς ανάμεσα στη Σκύλλα των “υπερκερδών” των εταιρειών ενέργειας και των σούπερ μάρκετ και στη Χάρυβδη των υψηλών ενοικίων, των, επί χρήμασι, υπηρεσιών υγείας, της ιδιωτικής παιδείας που κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο.

Κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής με μειωμένα εισοδήματα

Ενδεικτικό στοιχείο της ψαλίδας που ανοίγει μεταξύ των εισοδημάτων και των εξόδων που αυτά καλούνται να καλύψουν είναι πως για από 6.605.272 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535 δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ενώ ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.

Οι αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των εμπορικών και επιχειρηματικών διενέξεων σε συνδυασμό με την – χωρίς κανένα όριο – προτεραιοποίηση της συσσώρευσης κέρδους στα χέρια των καπιταλιστών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Οι, σε βάθος 4ετίας (!!!) αυξήσεις των μισθών, που ήδη συναντούν τις πεισματικές αρνήσεις των καπιταλιστών αλλά και της ίδιας της ΕΚΤ, όπως διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ πριν λίγες ημέρες, σχηματοποιούν με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια την έρημο μέσα στην οποία θα κληθούμε να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως μας κάνουν ξεκάθαρο πως ακόμα και για τα πιο βασικά, ακόμα και για να μπορούμε να ζούμε, θα πρέπει να αγωνιστούμε.