Κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΤΡΙΤΗ 11/07 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 19:30, Τσιμισκή-Αριστοτέλους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/07 ΑΘΗΝΑ στις 19.30, μετρό “Μέγαρο Μουσικής”.

Στις 11-12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία. Η θεματολογία θα αφορά φυσικά, την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού στα πλαίσια όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Κίνας.

Συγκεκριμένα, στη σύνοδο θα συζητηθούν οι πολεμικές προετοιμασίες και η στρατιωτική ενίσχυση που προγραμματίζεται εκ νέου εντός της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και η διεύρυνση των σχέσεων που διατηρεί το ΝΑΤΟ με χώρες της Ασίας. Σχέσεις που ανέκαθεν επιδιώκουν οι ΗΠΑ προκειμένου να έχουν την εποπτεία στην περιοχή και να μπορούν να προβοκάρουν με επιθετική ρητορική και τεχνητές εντάσεις, την επιρροή και τα εμπορικά/γεωπολιτικά συμφέροντα της Κίνας (όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Ταιβάν). Τέλος, δεν θα λείψει από το τραπέζι της Συνόδου το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ως ύστατη λύση διεξόδου στα εν εξελίξει πεδία των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Δεν έχει περάσει πάνω από 1,5 χρόνος από την επίσημη έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πυροδότησή του, και το μέλλον που μας επιφυλάσσεται περιλαμβάνει νέα πολεμικά μέτωπα και πιο σκληρές ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στο βωμό πάντα, της ανάγκης επιθετικής ανάπτυξης του κεφαλαίου. Για αυτό και οι ενέργειες που προβλέπονται από το ΝΑΤΟ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ, κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης του πολεμικού προϋπολογισμού κάθε χώρας-μέλους αλλά και της συνεχούς και πιο ενεργής συμμετοχής του Νατοϊκού σχηματισμού στα πολεμικά μέτωπα. Επομένως, σε μία ήδη δυσμενή συνθήκη για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, η οποία ψάχνει νέα εδάφη, πόρους και εργατικό δυναμικό να εκμεταλλευτεί, αλλά και με την κλιμακούμενη όξυνση του ανταγωνισμού των δύο αξόνων (Δυτικό και Ευρασιατικό), το ενδεχόμενο του πολέμου όχι απλά δεν αποκλείεται αλλά ενισχύεται, όπως βλέπουμε με παράδειγμα την εξέλιξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τον πυρετό πολεμικής προετοιμασίας διεθνώς.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετεί στο έπακρο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξαν όλοι οι προκάτοχοι της, έχει ήδη επιλέξει στρατόπεδο στον ευρύτερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Εξοπλίζεται συνεχώς με δαπανηρό πολεμικό υλικό εις βάρος των κοινωνικών αναγκών (ήδη έχει υπογραφεί νέα αγορά F-35 από τις ΗΠΑ με 1,6 δις ευρώ), παραχωρεί και ξεπουλάει βασικές εθνικές υποδομές μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε νατοϊκή βάση (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο κ.α.), πραγματοποιεί συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις σε συνεργασία με την αιχμή του ιμπεριαλιστικού τόξου (ΗΠΑ, Ισραηλ, Γαλλία, Γερμανία, κ.α.).

Και ενώ ο Μητσοτάκης καυχιέται για την επίπλαστη «ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας» χαϊδεύοντας τα ακροδεξιά/εθνικιστικά αντανακλαστικά μερίδας του ακροατηρίου του, η πραγματικότητα για τον λαό είναι μισθοί πείνας σε εντατικά και ελαστικά ωράρια, βαριές αυξήσεις τροφίμων/καυσίμων/ενοικίων/κόστους διαβίωσης, ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια αγαθά (Υγεία, Παιδεία, Μετακινήσεις). Η πραγματικότητα είναι ότι οι κοινωνικές ανάγκες παραμερίζονται μπροστά στους σχεδιασμούς αναπαραγωγής του Κεφαλαίου, ότι στο βωμό του κέρδους η ανθρώπινη ζωή, ολόκληροι λαοί, ήταν, είναι και θα είναι αναλώσιμοι.

Η έμπρακτη καταδίκη της εν εξελίξει παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης δεν μπορεί παρά να σημαίνει σύγκρουση με τον εμπόλεμο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό στον οποίο συμμετέχει η δική μας αστική τάξη. Απέναντι στο βάρβαρο, καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα να στήσουμε διεθνιστικά αναχώματα, ώστε με τη μαχητική-συλλογική οργάνωση και την όξυνση της ταξικής πάλης στα μετόπισθεν να στοχεύσουμε στην απελευθέρωση των εργαζομένων και των λαών.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση