Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος

Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος επιβάλει η ΡΑΕ από την 1η Μαΐου, μέσω της αύξησης των «τελών διανομής» που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αναθεώρηση των «απαιτούμενων εσόδων» του ΔΕΔΔΗΕ από 744 εκατ. ευρώ σε 981 για το 2023, με το κόστος να μετακυλίεται προφανώς στους καταναλωτές.

Όμως, τον πλέον βασικό παράγοντα των νέων αυξήσεων αποτελεί η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος των λαϊκών οικογενειών, λόγω των περικοπών που επέφερε η ακρίβεια, με το νέο χαράτσι να ισοσκελίζει την απώλεια εσόδων αυξάνοντας την τιμή της κιλοβατώρας.

Έτσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των νέων χρεώσεων, ένας μέσος καταναλωτής (με 25 kVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή αύξηση 77,5%.

Τη ίδια στιγμή, και ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ στις υψηλές τιμές ρεύματος, αναμένονται και άλλες αυξήσεις, τόσο από την σταδιακή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, με τον Φλεβάρη να καταγράφεται αύξηση στους λογαριασμούς κατά 6%, όσο και από την επαναφορά της «ρήτρας αναπροσαρμογής», η αναστολή της οποίας λήγει στις 30 Ιουνίου του 2023.

Συγκεκριμένα, η προκλητική απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με την αγωγή κατά της ΔΕΗ που κατέθεσαν καταναλωτικές οργανώσεις και δικηγορικοί σύλλογοι αναφέρει πως «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας», ενώ η “ρήτρα αναπροσαρμογής” κατά τους δικαστές «όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη, αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».