Νομοσχέδιο που προβλέπει 16ωρη δουλειά ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας

“Με την παράταση της εργάσιμης ημέρας η κεφαλαιοκρατική παραγωγή, που είναι ουσιαστικά παραγωγή υπεραξίας, απορρόφηση υπερεργασίας, δεν προκαλεί απλώς το μαρασμό της ανθρώπινης εργατικής δύναμης, που της στερούν τους κανονικούς όρους της ηθικής και φυσικής ανάπτυξης και δραστηριότητάς της. Προκαλεί την πρόωρη εξάντληση και θανάτωση αυτής της ίδιας της εργατικής δύναμης. Παρατείνει για ένα ορισμένο διάστημα τον παραγωγικό χρόνο του εργάτη, συντομεύοντας το χρόνο της ζωής του”. Κ. Μαρξ

“Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οκτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του”. Αδ. Γεωργιάδης

Πάνω σε μία σκληρά βιωμένη πραγματικότητα για ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης που κάνει 2 και 3 δουλειές σε διαφορετικούς εργοδότες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά, έρχεται να πατήσει το νέο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Είναι αλήθεια. Είναι πολλές χιλιάδες οι εργαζόμενοι που κουμπώνουν τετράωρες, εξάωρες και πιο σπάνια και οχτάωρες δουλειές μετά την κύρια εργασία τους και τις περισσότερες φορές το κάνουν “μαύρα”.

Αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαστε διατεθειμένοι να φάμε από το σανό που σερβίρουν τα ΜΜΕ:

Το νέο νομοσχέδιο του πολιτικού προσωπικού του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα αυτό.

Άλλωστε λύση για αυτό το πρόβλημα θα ήταν η αύξηση των μισθών που πλέον δεν αρκούν ούτε για να βγει ο μισός μήνας με τις τιμές των καυσίμων, του ρεύματος, των ενοικίων, των τροφίμων να είναι στα ύψη.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να κανονικοποιήσει και να επεκτείνει αυτή τη συνθήκη, δίνοντας στο κεφάλαιο ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία εκμετάλλευσης και άντλησης υπεραξίας από την εργασία μας και μικραίνοντας ακόμα περισσότερο τον ελεύθερο μας χρόνο.

Τίποτα διαφορετικό όμως δεν έφερε και η διευκρινιστική δήλωση του υπουργού εργασίας, η οποία αφού τονίζει πως το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί οδηγία της ΕΕ, μέσω ενός αξιοπερίεργου μαθηματικού υπολογισμού, ενημερώνει πως σε κάθε περίπτωση οι συνεχόμενες ώρες που θα έχουμε ελεύθερες σε ένα 24ωρο για ύπνο και ελεύθερο χρόνο δεν θα είναι λιγότερες από 11.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες, έρχεται λίγα χρόνια μετά το νομοσχέδιο που απελευθέρωνε τη δυνατότητα των εργοδοτών να αυξήσουν τις υπερωρίες (απλήρωτες και, μέσα σε άλλα χωρίς προειδοποίηση), που έφερε τη διάλυση του ΣΕΠΕ και την παρανομοποίηση των απεργιών, λίγα χρόνια μετά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (και με τις νέες τροπολογίες στα 74 αν δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ενσήμων) και μετά από μία 15ετία αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που πέρασαν.

Η καραμέλα της ελεύθερης επιλογής υπό αστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και μισθών πείνας έχει λιώσει:

8 ώρες δουλειάς κρίθηκαν πολλές από το παγκόσμιο εργατικό κίνημα εδώ και 150 χρόνια και χρειάστηκαν σκληροί και αιματηροί αγώνες, αλλά και μία νικηφόρα προλεταριακή επανάσταση στην ΕΣΣΔ για να καταφέρει ένα μέρος του παγκόσμιου προλεταριάτου να τις κατακτήσει.

Με τις δυνατότητες που έχει ανοίξει η πρόοδος της τεχνολογίας που θα μπορούσαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον εργάσιμο χρόνο, τίποτα πέρα από την δίψα των καπιταλιστών για κέρδη, δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα.

Ένα πισωγύρισμα που μόνο η οργανωμένη εργατική τάξη μπορεί να σταματήσει.

Πηγή: https://www.capital.gr/politiki/3730873/ad-georgiadis-erxetai-dikaioma-ergasias-se-pollaplous-ergodotes/