Πόλεμος, ναρκωτικά και δωρεές: Η πολυσχιδής δραστηριότητα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου συνεχίζεται

Λίγες εβδομάδες μετά την ανακάλυψη 850 κιλών κοκαΐνης σε πλοίο ιδιοκτησίας του από την αστυνομία της Ιταλίας, ο Έλληνας εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει πως οι έλληνες εφοπλιστές έχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό αναφέροντας κυνικά πως το 80% των δραστηριοτήτων τους γίνεται υπό ξένη σημαία, πρόκειται να δωρίσει ένα νέο (5ο την τελευταία δεκαετία) μεγάλο πλοίο πολλαπλών χρήσεων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στην ουκρανική λίστα «των διεθνών χορηγών του πολέμου» με 5 εταιρείες που, όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος ουκρανικός οργανισμός, βοηθούν τον Πούτιν μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κατονομάζονται στην ουκρανική λίστα είναι οι: TMS (Γιώργος Οικονόμου), Minerva (Θανάσης και Ανδρέας Μαρτίνος), Thenamaris (Νικόλας Μαρτίνος), Dynacom (Γιώργος Προκοπίου), Delta Tankers (Διαμαντής Διαμαντίδης).

Για αυτό και η Ελλάδα μπλόκαρε τις προηγούμενες ημέρες στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες το 11ο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση την αφαίρεση των ελληνικών εταιρειών από τη σχετική λίστα.

Ας μη βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς ταυτόχρονα γίνεται γνωστό πως το 23% του παγκόσμιου και το 85% του ευρωπαϊκού στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (που κατά κύριο λόγο πουλάν και διακινούν εταιρείες των ΗΠΑ) ανήκει σε έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν ήδη παραγγείλει τις ναυπηγήσεις άλλων 63 LNG Carriers για τους επόμενους μήνες.

Γιατί όπως φαίνεται, το “ατύχημα” ανακάλυψης της κοκαΐνης που θα έφτανε σε δεκάδες χιλιάδες νέα παίδιά, μπορεί να σβήσει με ένα δώρο στο πολεμικό ναυτικό, την ένοπλη προέκταση του στόλου του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Γιατί όπως φαίνεται, η πλήρης συστράτευση με τις επιταγές ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, πέρα από τις υποκριτικές δηλώσεις περί “ειρήνης” από τα στόματα των μεγαλύτερων πολεμοκάπηλων, μπορεί να μεταφραστεί σε χρυσές δουλειές για τη μεταφορά του βορειοαμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και να αφήσει την μεταφορά του ρώσικου φυσικού αερίου και πετρελαίου από τους ίδιους ανθρώπους να περνάει στα ψιλά.

“Η σωστή πλευρά της ιστορίας” για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ήταν και συνεχίζει να είναι ο πόλεμος, η πλήρης συστράτευση με τους ιμπεριαλιστές στην εκμετάλλευση των λαών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, η φοροδιαφυγή, το ναρκεμπόριο και το λαθρεμπόριο κάθε είδους.

“Η σωστή πλευρά της ιστορίας” για την εργατική τάξη και τους λαούς, είναι ο διεθνιστικός αγώνας για να καταργηθεί η εξουσία τους και να κοινωνικοποιηθεί ο πλούτος που έχουν δημιουργήσει πάνω στην εκμετάλλευση της εργασίας μας, πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία.