Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συγκέντρωση: Δευτέρα 20/3, 17:30, Σύνταγμα

Ενώ η οργή ξεχειλίζει για τους 57 νεκρούς που άφησε πίσω της η εγκληματική «εξυγίανση» του ΟΣΕ, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχώρα στην ιδιωτικοποίηση (και) του νερού με ένα fast track πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων.

Με το νομοσχέδιο να προβλέπει τον «αποχαρακτηρισμό» του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και την άρση της προστασίας του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση, μετά τις «ανθρωποθυσίες» στα Τέμπη, συνεχίζει ακάθεκτη προσφέροντας κυριολεκτικά «γη και ύδωρ» στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αναδεικνύοντας τον αδίστακτο και βαθιά αντικοινωνικό της ρόλο.

Μετά τα μνημόνια, για άλλη μια φορά στο όνομα των «δεσμεύσεων της χώρας», οι οποίες σήμερα αφορούν τις «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης», συνεχίζεται η λεηλασία των δημόσιων αγαθών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατά παραγγελία του ΣΕΒ παραχώρηση αναδασωτέας γης για δασική αναψυχή και ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και η αλλαγή ορίων οικισμού στις προστατευόμενες περιοχές (Νatura).

Αναφορικά με το νερό, το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία μίας νέας “Ρυθμιστικής Αρχής”(Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), η οποία και αποσπά τη διαχείρισης του νερού από τον δημόσιο έλεγχο, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του, μέσω ανατιμήσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Το πέρασμα του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε μια “ρυθμιστική αρχή” η οποία λειτουργεί με όρους “ελεύθερης αγοράς, σημαίνει ανατιμήσεις και αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα εγκρίνει τις τιμολογήσεις βάσει της «οικονομικής αποδοτικότητας», δηλαδή μέσω του απόλυτου ελέγχου κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού με επιχειρηματικούς όρους κερδοφορίας

Επιπρόσθετα, έμμεσες αυξήσεις θα επιβληθούν και μέσω του εκβιασμού της Ρ.Α.Α.Ε.Υ να χρηματοδοτείται από τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ακόμη κι αν αυτές εμφανίζουν οικονομικές ζημιές.

Η επιβάρυνση αυτή στις ήδη υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες ΔΕΥΑ, σημαίνει την μετακύλιση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας του δημόσιου δικτύου στους καταναλωτές. μέσω επιπρόσθετων αυξήσεων στους λογαριασμούς.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση