Όσο οι τιμές των τροφίμων θα αυξάνονται τόσο η κυβέρνηση θα μοιράζει δωρεάν το σανό…
Ραγδαία αύξηση των τιμών στα τρόφιμα καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και για τον Ιούνιο του 2023, με τον ετήσιο πληθωρισμό στη συγκεκριμένη κατηγορία να ξεπερνάει το 12%.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Ιουνίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2022 προέκυψε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021!
Στις κατηγορίες τροφίμων, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφεται αύξηση 15,3% στα λαχανικά 14,7%, στα λοιπά τρόφιμα 15,6%, στα βρώσιμα έλαια και τα λίπη κατά 14,2%, στα μεταλλικά νερά και τους χυμούς 13,2%, στα κρέατα 11,4%, στην ζάχαρη την σοκολάτα τα γλυκά και τα παγωτά 10,9% στην ζάχαρη τον καφέ και το τσάι 10,5%, στα φρούτα 10,3%, στο ψωμί και τα δημητριακά 9,5% στα ψάρια 11,7% και στα ψάρια 6,5%.
Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα φαρμακευτικά είδη, των οποίων οι τιμές βρέθηκαν στο +18,8%, στα ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου με αύξηση κατά 11,5%, στα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού κατά 9,3%, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 9% και στα μοτοποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες κατά 6,6%.
Κι αν οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν τον Ιούνιο που μας πέρασε ας δούμε λίγο και τις νέες αυξήσεις εταιρειών που αναμένεται να εφαρμοστούν ως το τέλος Ιουλίου:
Γραβιέρα 33%, κατεψυγμένες πατάτες 6,5% έως 30%, μαρμελάδα 20%, απορρυπαντικό πιάτων 16%, ελαιόλαδο έως 15%, χαρτικά έως 15%, μέλι ανθέων 11%, μπαχαρικά 10%, παξιμάδια 10%,
αναψυκτικά 10%, χυμοί 10%, τσάι έως 10%, ελιές 10%, φυτικό γάλα 9%, κατεψυγμένα λαχανικά 9%, γαλακτοκομικά 8%, χλωρίνη 8%, ζωοτροφές 7,5%, στιγμιαίος καφές 7%, σοκολάτες 6%, πουρές 5%, ανθρακούχο νερό 5%, παιδικές τροφές 4%, εσπρέσο 2,5%,
ριζογκοφρέτες και ταχίνι σε ποσοστό 2,5%.
Κρίση για τους λαούς, υπερκέρδη για το κεφάλαιο…
Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes και των φιλανθρωπικών οργανώσεων Oxfam και ActionAid που δημοσιεύει ο Guardian, οι 722 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο κατάφεραν να αποκομίσουν απροσδόκητα υπερκέρδη άνω του 1 τρις δολαρίων από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων, σύμφωνα με έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα:
18 εταιρείες τροφίμων και ποτών είχαν κατά μέσο όρο περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απροσδόκητα υπερκέρδη το 2021 και το 2022 λόγ της τεράστιας αύξηση των τιμών των τροφίμων πάνω από 14% το 2022. 28 φαρμακευτικές εταιρείες αποκόμισαν κατά μέσο όρο 47 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απροσδόκητα κέρδη και 42 μεγάλοι λιανοπωλητές και σούπερ μάρκετ κέρδισαν κατά μέσο όρο 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίστοιχα είναι τα κέρδη των ντόπιων μαυραγοριτών που πλουτίζουν εν μέσω κρίσης πάνω στις διατροφικές ανάγκες του λαού. Τα εγχώρια σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να σπάνε το ένα ρεκόρ τζίρου και κερδών μετά το άλλο:
Τις 18 πρώτες εβδομάδες του έτους, δηλαδή έως και τις 23 Απριλίου, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν 7,6% στα 3,736 δισ. ευρώ από 3,471 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Στις πωλήσεις, προστίθενται και αυτές από τα cash & carry παρόλο που εμφανίζουν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, ήτοι +6% στα 359 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ.
Αθροιστικά λοιπόν το ταμείο των σούπερ μάρκετ και των cash & carry ενισχύθηκε, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, κατά 7,5%, φτάνοτας τα 4,096 δισ. ευρώ από 3,810 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τετράμηνο εισέρρευσαν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε 3,5%.
Τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των πωλήσεών τους (+11,4%) και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς εμφάνισαν οι υπεραγορές. Με +7,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις των μικρών σούπερ μάρκετ, +6,6% των μεγάλων σούπερ μάρκετ και 6,9% των πολύ μικρών.
Έχοντας στον νου τις τιμές στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που αυξάνονται διαρκώς, το κόστος ζωής που κάνει τους μισθούς και τις συντάξεις να καλύπτουν όλο και μικρότερο διάστημα των εξόδων του μήνα, τις οδηγίες της ΕΕ για κόψιμο των επιδοτήσεων ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση και στο χρέος περιμένοντας τις επόμενες πτωχεύσεις και τα αποτελέσματά τους…
Ξέρουμε καλά πως οι προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης όπως διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν μπορούν να αποτελέσουν, όχι μόνο μία βιώσιμη λύση για την εργατική τάξη και τον λαό, αλλά ούτε ένα βραχυπρόθεσμο καταπραϋντικό.
Οι μονοψήφιες αυξήσεις σε βάθος τετραετίας και τα κουπόνια που αγγίζουν ένα μικρό ποσοστό όσων καλούμαστε να πληρώσουμε για να επιβιώνουμε αποτελούν το σανό που θέλει να μας ταϊσει ο νέος πολιτικός σχηματισμός της ΕΕ και του ντόπιου κεφαλαίου που έχει την πλειοψηφία στην βουλή.
Από σανό όμως χορτάσαμε.
Το ξέρουν και το φοβούνται, το συζητάν τα επιτελεία τους, το επεξεργάζονται οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι τους και προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να το μεταθέσουν χρονικά για να είναι καλύτερα προετοιμασμένο όταν ξεσπάσει:
Αυτή τη φορά θα είμαστε οργανωμένοι.
Αυτή τη φορά, αν πεινάμε, θα τους φάμε.