2001 συνάντηση G8 Γένοβα

Τον Ιούλιο του 2001 πραγματοποιείται στη Γένοβα η συνάντηση των G8, των εκπροσώπων των 8 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμυρίζουν για μέρες τους δρόμους της πόλης, πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις και συζητήσεις, μαζικές πορείες και δράσεις. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σχηματίζεται ένα μαζικό μαύρο μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν αναρχικοί, κομμουνιστές, αντιφασίστες, τμήματα της τοπικής νεολαίας, το οποίο μαζί με άλλα κομμάτια διαδηλωτών συγκρούεται σφοδρά με την ιταλική αστυνομία και πραγματοποιεί επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου κατά τη διάρκεια των πολύωρων συγκρούσεων ο 23χρονος Κάρλο Τζουλιάνι πυροβολείται εξ επαφής από μπάτσο και πέφτει νεκρός στην πλατεία «Gaetano Alimonda». Μετά, ενώ βρίσκεται στο έδαφος, περνάει από πάνω του δύο φορές το τζιπ της αστυνομίας και τον πατάει. Οι εικόνες αστραπιαία ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της γης.

Η αστυνομική αυθαιρεσία εκείνης της μέρας «πέρασε στα ψιλά». Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση αλλά αθωώθηκε στην δίκη καθώς ο δικαστής απεφάνθη πως η σφαίρα χτύπησε τον Κάρλο μετά από εξοστρακισμό. Αθώος και ο οδηγός, ο Τζουλιάνι ήταν ήδη νεκρός αποφάνθηκαν οι δικαστές αν και ο ιατροδικαστής επιβεβαιώνει ότι η καρδιά του νεαρού χτυπούσε ακόμα.

Μετά το θάνατο του Τζουλιάνι μπροστά στα μάτια χιλιάδων διαδηλωτών, νέες διαδηλώσεις, νέες συγκρούσεις και νέα οδοφράγματα θα γεμίσουν τους δρόμους της Γένοβα μετατρέποντας τις ταραχές σε εξέγερση η οποία είχε υπό τον έλεγχό της αρκετά σημεία του αστικού τοπίου, ενώ ο Τζουλιάνι θα αποτελέσει σύμβολο μίας γενιάς αγωνιστών και αγωνιστριών που αντιστάθηκε, με αντιφάσεις αλλά και με περίσσιο σθένος, και που ατσαλώθηκε πολιτικά στον αγώνα απέναντι στο αφήγημα του “τέλους της ιστορίας”, στο κύριο καπιταλιστικό αφήγημα που ακολούθησε την πτώση της ΕΣΣΔ, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους της περιόδου.

Κάτι που δεν είναι ευρύτερο γνωστό είναι πως ο Κάρλο ήταν ανιψιός της Μαρία-Έλενα Αντζελόνι, που είχε σκοτωθεί μαζί με τον Κύπριο Γιώργο Τσικουρή στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 1970, από έκρηξη βόμβας, η οποία προοριζόταν για την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι δύο αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος ενάντια στην χούντα, προσπάθησαν να κτυπήσουν τον εγκέφαλο της στρατιωτικής δικτατορίας, την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.

Το σχέδιο που είχε συλλάβει ο Τσικουρής, είχε οργανωθεί από τον ένοπλο πυρήνα «Άρης Βελουχιώτης» του ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο) Μιλάνου.

https://youtu.be/NPvc3Fu37S4

[modula id=”3061″]