8 ΜΑΡΤΗ: ημέρα μνήμης & αγώνα για την ταξική απελευθέρωση και τη γυναικεία χειραφέτηση! [Καλέσματα για Αθήνα & Θεσσαλονίκη]
Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε το 1910 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα γυναικείων αγώνων και διεκδικήσεων, μετά από εισήγηση της επαναστάτριας, Κλάρα Τσέτκιν στην Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών προς τιμήν του γυναικείου ταξικού αγώνα που έλαβε χώρα 53 χρόνια νωρίτερα. Όταν οι εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν, κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 10, εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, ασφάλιση, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Η συγκεκριμένη απεργία, η οποία υλοποιήθηκε κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς για μαζικές απολύσεις, βάφτηκε με αίμα από την βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων.
Η 8η Μάρτη δεν αποτελεί μια ημέρα γιορτής αφιερωμένη στη γυναίκα, ως ένα παθητικό υποκείμενο που οι διεκδικήσεις του κινούνται στα στενά πλαίσια που το κεφάλαιο επιβάλει ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες του. Αποτελεί ημέρα αφιερωμένη στους γυναικείους αγώνες για χειραφέτηση και ικανοποίηση των αναγκών της τάξης μας. Αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη ενάντια σε κάθε μορφή έμφυλης καταπίεσης, η οποία εκκινεί από και εντείνει την ταξική καταπίεση και βία.
Γι’ αυτό και η φετινή 8η Μάρτη, ως μέρα μνήμης και αγώνα για την ταξική απελευθέρωση και τη γυναικεία χειραφέτηση, δε θα μπορούσε παρά να νοηματοδοτηθεί και από τους αγώνες του σήμερα ενάντια στην πατριαρχία, και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τη θρέφει. Οι αγώνες ενάντια στα κυκλώματα trafficking και η έμπρακτη αλληλεγγύη στις επιζώσες, ενάντια στους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, τις παραβιαστικές συμπεριφορές και σε κάθε έκφανση της έμφυλης βίας, ενάντια σε επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων και τρανς, οι αγώνες για το δικαίωμα στην άμβλωση και ενάντια στην διαρκή υποτίμηση της εργασίας των γυναικών και του συνολικού βιοτικού επιπέδου της τάξης μας, αποτελούν το ιστορικό νήμα της 8ης Μάρτη του 1857.

Η φετινή 8η Μάρτη, όμως, νοηματοδοτείται και από τις ιστορικές συγκεντρώσεις των ημερών ενάντια στο κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη. Γιατί είναι η ίδια η αστική δικαιοσύνη, και οι εκάστοτε πολιτικοί εκφραστές της αστικής τάξης, οι οποίοι ενώ ξεπλένουν γυναικοκτόνους και βιαστές, συγκαλύπτουν το έγκλημα στα Τέμπη. Γιατί τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας, δίνοντας εκατομμύρια σε εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες, ενώ για δημόσιες δομές στήριξης γυναικών, για την παιδεία, την υγεία και ασφαλείς μεταφορές, ξοδεύονται ελάχιστα. Και τελικά, γιατί η γενεσιουργός αιτία της διπλής καταπίεσης που βιώνουν οι γυναίκες της τάξης μας και της όποιας βίαιης έκφρασής της στο κοινωνικό – ταξικό πεδίο, είναι κοινή με το έγκλημα των Τεμπών: το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά εκμετάλλευση και καταπιέσεις.
Οι ιστορικές αυτές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται με αιχμή τον αγώνα για δικαίωση για το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, συμπυκνώνουν, τελικά, όλες τις προεκτάσεις της βίας που δέχεται η τάξη μας από το εξουσιαστικό, εκμετάλλευτικο καπιταλιστικό σύστημα. Τη βία της φτωχοποίησης, της εκμετάλλευσης,της καταστροφής του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τη διπλή καταπίεση της γυναίκας, την εμφυλη βία. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό, όσο ποτέ, τα νοήματα αυτών των αγώνων να συνδεθούν σε μια μεγαλειώδη κινητοποιήση την 8η Μάρτη, σχηματοποιώντας το πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα για την απελευθέρωση της τάξης μας.
Το διαφαινόμενο ρήγμα του κοινωνικού συμβολαίου που αποκρυσταλλώνουν οι κινητοποιήσεις αυτές μας δείχνουν την δύναμη και την προοπτική που έχει ο λαϊκός παράγοντας και ο ταξικός αγώνας. Ένα ρήγμα που μας δίνει δύναμη για τη συνέχιση των αγώνων μας σε κάθε κοινωνικό πεδίο και το χρέος για περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση τους.
Το χρέος για δικαίωση των δολοφονημένων γυναικών από τα χέρια της πατριαρχίας, των θυμάτων trafficking, των πνιγμένων μεταναστριών στα θαλάσσια σύνορα και στα αστυνομικά τμήματα, των θυμάτων στα Τέμπη.
Τις επόμενες μέρες, όλες και όλοι στους δρόμους για το δίκιο της τάξης μας!
Καλούμε στις 8 Μάρτη σε:ΑΘΗΝΑ: 14.00 Πλ.Κολοκοτρώνη και πορεία προς Hellenic Train
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12.00 Άγ. Βενιζέλου
Διαρκής Αγώνας ★ για την ταξική απελευθέρωση