82 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση των αντιστασιακών οργανώσεων του Ε.Λ.Α.Σ και του Ε.Δ.Ε.Σ υπό την καθοδήγηση ομάδας βρετανών σαμποτέρ, με στόχο την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Η ενέργεια με το κωδικό όνομα “Επιχείρηση Χάρλινγκ” εντασσόταν στο σχεδιασμό του Συμμαχικού Στρατηγείου στο Κάιρο για την διατάραξη της εφοδιαστικής γραμμής των δυνάμεων του Άξονα στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής (Ελ Αλαμέιν), μέσω της ανατίναξης μίας από τις γέφυρες Ασωπού, Γοργοποτάμου και Παπαδιάς στον ορεινό όγκο του Μπράλλου πάνω από τις οποίες διερχόταν η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθήνας.
Μετά την έλευση των Βρετανών κομάντο στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η επαφή με τις αντιστασιακές οργανώσεις και η κατόπτευση των στόχων. Με την κοινή συμφωνία του βρετανικού σώματος και των αντιστασιακών οργανώσεων επιλέχθηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου ως ο πιο επιτεύξιμος στόχος και ορίστηκε η 25η Νοεμβρίου ως η μέρα της επιχείρησης.
Η γέφυρα φυλλασόταν από δύναμη 100 και πλέον στρατιωτών (κυρίως Ιταλών) του Άξονα με φυλάκια στις δύο άκρες της και οχυρώσεις με βαριά πολυβόλα. Λόγω του αριθμού των στρατιωτών και του βαθμού δυσκολίας των οχυρώσεων αποφασίστηκε να λάβει μέρος μεικτή δύναμη 150-200 μαχητών (100-130 Ε.Λ.Α.Σ, 50-60 Ε.Δ.Ε.Σ, 12 Βρετανοί σαμποτέρ). Τμήματα αυτής της δύναμης προχώρησαν στο μπλοκάρισμα των οδών ενίσχυσης της φρουράς της γέφυρας στήνοντας ενέδρες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής χτυπώντας ένα τραίνο με Ιταλούς στρατιώτες που έσπευδε για να συνδράμει στην άμυνα της φρουράς.
Λίγο μετά τις 23.00 ξεκίνησε η επίθεση με ταυτόχρονο χτύπημα των δύο φυλακίων ενώ η ομάδα των σαμποτέρ καλυπτόμενη από τα πυρά καθήλωσης της φρουράς κατάφερε να παγιδεύσει με εκρηκτικά 2 από τις 3 βάσεις τις γέφυρας. Τα ξημερώματα και ενώ η μάχη συνεχιζόταν, ανατινάχθηκαν με διαφορά μιας ώρας( 01.30/2.30), οι 2 βάσεις με αποτέλεσμα την σχεδόν ολική κατάρρευση της γέφυρας.
Μετά την επίτευξη του σαμποτάζ η αντιστασιακή δύναμη αποχώρησε έχοντας 4 τραυματίες ενώ η φρουρά μετρούσε δεκάδες απώλειες.
Ανεξάρτητα αν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διακοπή της τροφοδοσίας της αφρικανικής στρατιάς του Ρόμελ, (κυρίως λόγω καθυστέρησης του χρόνου της επιχείρησης κατά 2 μήνες, χρόνος στον οποίο τα γερμανικά στρατεύματα ήδη υποχωρούσαν υπό την πίεση των Συμμάχων), η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και από τα πρώτα τέτοιου μεγέθους σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη δείχνοντας την εξελισσόμενη δυναμική και το εύρος των δυνατοτήτων της Αντίστασης στην Ελλάδα έχοντας μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο, ελπίδας και ανησυχίας, προς αντίθετες κατευθύνσεις και αναγκάζοντας τον Άξονα να δεσμεύσει μεγάλες δυνάμεις στη χώρα για την αντιμετώπιση της.
Μια δυναμική ενέργεια ενός αντάρτικου με πραγματικό ρίζωμα στην λαϊκή συνείδηση, ενός αντάρτικου που αναμετρήθηκε με τις δυνάμεις Κατοχής για την απελευθέρωση της χώρας, την προστασία του λαού και την οικοδόμηση ενός αφηγήματος πολιτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού βασισμένου στις λαϊκές ανάγκες.