Προσπάθεια άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης της βίας κατά της παλαιστινιακής αντίστασης

Την θανατική ποινή στους παλαιστίνιους «τρομοκράτες» προωθεί με νομοσχέδιο το ισραηλινό κράτος, προχωρώντας σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας κατά της παλαιστινιακής αντίστασης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τη βουλευτή Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ , μέλος του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», και υπερψηφίστηκε, σε πρώτη φάση, από το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτέλεσε τμήμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της «Εβραϊκής Δύναμης» αλλά και προαπαιτούμενο για την συμμετοχή της στον συνασπισμό ακροδεξιών κομμάτων και τον σχηματισμό της σημερινής φασιστικής κυβέρνησης υπό τον Μ. Νετανιάχου.

Στέλεχος της «Εβραϊκής Δύναμης» είναι και ο νυν υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, γνωστός για τις ρατσιστικές αντιαραβικές και αντιπαλαιστινιακές του θέσεις, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, έχει εισηγηθεί την αμνηστία σε ισραηλινούς που πυροβολούν παλαιστίνιους, έχει απαγορεύσει την παλαιστινιακή σημαία στους δημόσιους χώρους ως «τρομοκρατική πράξη», ενώ σε προεκλογική του ομιλία κρατώντας όπλο είχε επικρίνει την αστυνομία και τον στρατό “για μη χρήση επαρκούς βίας εναντίον των Παλαιστινίων”.

Το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή των «τρομοκρατών», αποτελεί τμήμα της στρατηγικής εξόντωσης των παλαιστίνιων, με πάνω από 60 νεκρούς από τις αρχές του 2023, και λίγες μέρες μετά το πογκρόμ ισραηλινών εποίκων κατά της παλαιστινιακής κοινότητας στο χωριό Χαουάρα της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 37χρονου Παλαιστίνιου, τον τραυματισμό 380 χωρικών, το κάψιμο τουλάχιστον 50 ΙΧ αυτοκινήτων και άλλων 30 κατοικιών και καταστημάτων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας.

Το πογκρόμ αυτό χαιρετίστηκε από τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών, που είναι παράλληλα υπεύθυνος για τις δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ως «απάντηση στην τρομοκρατία». Μάλιστα, ο τελευταίος δήλωσε πως «το χωριό Χουάρα πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη», ενώ ήταν ο ίδιος που δήλωσε πως δεν θα συμφωνήσει σε κανένα «πάγωμα» των εποικισμών, ακυρώνοντας την, έτσι κι αλλιώς σαθρή, συμφωνία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, για «αποκλιμάκωση».