Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό

Η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, στο πλαίσιο της οδηγίας 2000/60 της ΕΕ για «απελευθέρωση» των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και την πλήρη εμπορευματοποίηση τους, δεν αναδεικνύει μονάχα την κερδοσκοπική λεηλασία των δημόσιων αγαθών, αλλά και το καταστροφικό τους αποτύπωμα πάνω στη φύση.

Αρχικά, αυτή η εν εξελίξει λεηλασία αποτυπώνεται στα στοιχεία, αφού το 2012 ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά των υδάτινων πόρων ξεπερνούσε τα 120 δισ. δολάρια, ενώ το 2015 ξεπέρασε το 1,5 τρισ. δολάρια, με το 92% να ελέγχεται από 10 μονοπωλιακούς ομίλους.

Όμως, η μετατροπή μιας εκ των βασικότερων κοινωνικών αναγκών -όπως το νερό- σε εμπόρευμα, εκτός από την εγγυημένη κερδοφορία με την μορφή μονοπωλιακού εκβιασμού, αποτελεί και εργαλείο γεωπολιτικής ηγεμονίας και ελέγχου των πληθυσμιακών, διατροφικών, υγειονομικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών ολόκληρων ηπείρων.

Η καταστροφική βιομηχανική παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον μέσω φραγμάτων, μολύνσεων και υπερσπατάλης από τα γεωργικά/διατροφικά μονοπώλια, όχι μόνο καταστούν το νερό ως είδος υπό εξαφάνιση με θύματα τους λαούς των φτωχών χωρών, αλλά ταυτόχρονα εντείνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του, μετατρέποντας το σε ακόμα πιο ακριβό “προϊόν”.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα για το νερό, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για την επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλέσει η παγκόσμια έλλειψη νερού λόγω της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων, της μόλυνσης και της ανεξέλεγκτης υπερθέρμανσης του πλανήτη, και μάλιστα στο φόντο της προβλεπόμενης αύξησης στη ζήτηση νερού κατά 20%-30% μέχρι το 2050.

Αυτή η ανισορροπία ανάμεσα στην μικρή προσφορά και την τεράστια ζήτηση θα μετατρέψει το νερό σε «λευκό χρυσό» στα χέρια των μονοπωλίων, οδηγώντας σε ανατιμήσεις αλλά και σε περαιτέρω εξαθλίωση των φτωχών χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να πίνουν νερό που έχει μολυνθεί με περιττώματα, ενώ 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης. 1 στους 9 ανθρώπους (περίπου 2,6 δισ.) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό ενώ1 στους 3 δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρώμικο νερό και τις συνθήκες υγιεινής ενώ, το 1/3 των ανθρώπων παγκοσμίως είναι μόνιμα άρρωστο εξαιτίας του βρώμικου νερού και 10 εκατ. ετησίως πεθαίνουν από το νερό που πίνουν, με πάνω από 894 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 16% δεν έχει πρόσβαση σε ποσότητες καθαρού νερού.

Τέλος, 1,6 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε όλο τον πλανήτη οφείλονται στην κατανάλωση βρώμικου νερού, με τις στατιστικές να καταγράφουν πως κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τη ζωή του εξαιτίας του μολυσμένου νερού.