Η φωτιά απλώνεται την Αφρική: Απόφαση απέλασης του Πρέσβη και των στρατιωτών της Γαλλίας από τον Νίγηρα – Πραξικόπημα στη Γκαμπόν
Την αποχώρηση του Γάλλου Πρέσβη και των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας αξιώνει η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα εν μέσω διαρκών διπλωματικών επαφών που επιτηρούνται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ασφυκτικών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων που πλήττουν τον λαό της χώρας της Δυτικής Αφρικής, αλλά και διαδηλώσεων ενάντια στον γαλλικό ιμπεριαλισμό.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα αποφάσισε την απέλαση του Γάλλου Πρέσβη, με τη διορία να λήγει το βράδυ της Κυριακής 27 Αυγούστου, με αφορμή την άρνησή του να συναντηθεί με την ηγεσία του νέου καθεστώτος αλλά και και ενέργειες του που είναι «αντίθετες με τα συμφέροντα του Νίγηρα». Έξω από την πρεσβεία της χώρας πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά μαζικές διαδηλώσεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως οι αρχές του Νίγηρα έχουν διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη μεταφορά τροφίμων στο κτίριο.
Ταυτόχρονα, το Σάββατο 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα της χώρας, μπροστά στην οποία ο στρατιωτικός Όμπρο Αμαντού ανέφερε: “Ο αγώνας δε θα σταματήσει μέχρι την ημέρα που δεν θα υπάρχουν πια Γάλλοι στρατιώτες στον Νίγηρα και είστε εσείς αυτοί που θα τους διώξετε από τη χώρα”.
“Πρέπει να μας ακούσουν. Ξέρω ότι μπορούν να μας ακούσουν. Κάθε μέρα, άνθρωποι έρχονται εδώ, άνθρωποι υποφέρουν και η ECOWAS επιδεινώνει τις κυρώσεις. Είμαστε εδώ, θα αντισταθούμε μέχρι τον θάνατο” ανέφερε ένας διαδηλωτής, ενώ ένας άλλος σημείωσε: “Δεν θέλουμε τον γαλλικό στρατό στον Νίγηρα. Θέλουμε οι Γάλλοι να φύγουν, να πάνε πίσω στη Γαλλία. Δεν τους θέλουμε άλλο. Σκότωσαν τα αδέρφια μας, τους πατεράδες μας, τα παιδιά μας”.
Μακρόν: «Δεν αποχωρούμε από τον Νίγηρα – Θα στηρίξουμε στρατιωτική επέμβαση»
Στην ετήσια συνάντηση των Γάλλων πρεσβευτών στο Παρίσι, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα (28/8), ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι όχι μόνο τα γαλλικά στρατεύματα που έχουν απομείνει στη περιοχή δεν πρόκειται να φύγουν αλλά αν χρειαστεί, θα παρέμβει στον Νίγηρα μαζί με άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.
«Η πολιτική μας είναι απλή, δεν αναγνωρίζουμε πραξικοπηματίες, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε έναν πρόεδρο που δεν έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Υποστηρίζουμε επίσης μια διπλωματική λύση ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ή/και μια στρατιωτική λύση (παρέμβασης) εάν αποφασιστεί», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα.
Διαφορετικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις που αποτυπώνονται και μέσα στην ECOWAS
Οι διαφορετικές στρατηγικές ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την περιοχή (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ) τις οποίες καυτηρίασε και ο ίδιος ο Μακρόν στις δηλώσεις του αποτυπώνεται και στη διαφωνία που έχει προκύψει και εντός της κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής. Από ότι φαίνεται μόνο έξι χώρες (Μπενίν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Νιγηρία και Σενεγάλη) είναι μέχρι στιγμής πρόθυμες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στρατεύματα σε μια στρατιωτική δράση κατά των πραξικοπηματιών στο Νίγηρα για να απελευθερώσουν τον Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στο προεδρικό μέγαρο. Ο σκεπτικισμός των άλλων κρατών αλλά και των περισσότερων δυτικών συμμάχων, ειδικά στην Ευρώπη, αποδυναμώνει την αξιοπιστία της απειλής επέμβασης της Ecowas και ταυτόχρονα απομονώνει τη γαλλική θέση.
Σχέδιο «διευθέτησης» με 6μηνη «μετάβαση» προωθεί η Αλγερία
Ο Αλγερινός ΥΠΕΞ, Αχμεντ Ατάφ, ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, είπε ότι «οι περισσότερες από τις χώρες με τις οποίες έχουμε μιλήσει είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης για τον τερματισμό της κρίσης». Οπως δήλωσε, η Αλγερία προτείνει μια διπλωματική πρωτοβουλία για την «επίλυση» της πολιτικής κρίσης, με μια εξάμηνη «μεταβατική» περίοδο υπό την ηγεσία πολιτικού, την ίδια στιγμή που η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα ζητάει μεταβατική περίοδο τριών χρόνων.
Πραξικόπημα και στη Γκαμπόν
Νέο λάδι στη φωτιά που καίει στην Αφρικανική Ήπειρο, ρίχνει από το πρωί της Τετάρτης 30/8 το νέο πραξικόπημα που φέρεται να λαμβάνει χώρα στη Γκαμπόν, με ομάδα περισσότερων των 10 αξιωματικών να γνωστοποιεί την κατάλυση της κυβερνητικής εξουσίας και το κλείσιμο των συνόρων. Η ομάδα των στρατιωτικών με το όνομα «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών» προχώρησε στο πραξικόπημα ως απάντηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή που έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό, ο οποίος εξυπηρετούσε πλήρως τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή, εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%, με την οικογένεια Μπονγκό να κατέχει την εξουσία εδώ και 56 συναπτά έτη.
Σημειώνεται πως το ένα τρίτο των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Γκαμπόν ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ απουσιάζουν επίσης βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι η Γκαμπόν διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ακαθάριστα εγχώρια προϊόντα στην ήπειρο.
Με τις εξελίξεις στην Αφρική να είναι ραγδραίες, τη Γαλλία να αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο και το ενδεχόμενο στρατιωτικής της επέμβασης να έρχεται όλο και πιο κοντά, υπενθυμίζουμε όσα είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά μας στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες:
“Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Γαλλία αλλά και ευρύτερα η ΕΕ, μετά από αιώνες αίματος και εκμετάλλευσης, φαίνεται να χάνει την επιρροή της σε μία σειρά από Αφρικανικές χώρες, οι λαοί των οποίων εκφράζουν την οργή τους μέσω εξεγέρσεων αλλά και μέσω της στήριξης σε αντιδυτικά πραξικοπήματα.
Και βάσει αυτού προκύπτει ότι τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά και αντιαποικιοκρατικά αντανακλαστικά των λαών της Αφρικής, μας καλούν για να παλέψουμε στο πλάι τους χωρίς αστερίσκους ή δυτικοθρεμμένες και εκ προνομίων ορμώμενες προσεγγίσεις.
Κάτι που σημαίνει πως το εγχώριο κίνημα οφείλει να είναι προετοιμασμένο για να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε σκέψη για επέμβαση χωρών της ΕΕ (και της Ελλάδας που έχει υπογράψει σχετικό σύμφωνο με τη Γαλλία) στην περιοχή. Σήμερα, στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταφράζεται σε πάλη για αποτροπή οποιασδήποτε επέμβασης σε Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι”.
Πηγές: