ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: Πέμπτη, 14/9 στις 18:30 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
Έπειτα από την κορύφωση της ωμής και εκτεταμένης καπιταλιστικής βίας των τελευταίων μηνών από μέρους της κυβέρνησης ακολουθεί η ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.
Όσο η Θεσσαλία και η Θράκη βιώνουν την καταστροφή, λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κρατικής διαχείρισης κρίσεων, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αλλά και της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις ζωές, τα σπίτια και τα ζώα των κατοίκων των πληττόμενων περιοχών, εξαπολύεται μία ακόμα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη. Σε συνέχεια του Νόμου Χατζηδάκη, το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να καταργήσει σχεδόν κάθε εργασιακό κεκτημένο. Αρκούν μερικές μόνο από τις επικείμενες αλλαγές που προβλέπει για να καταλάβουμε τις προθέσεις του διεθνούς και του εγχώριου κεφαλαίου:
Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο εισάγει το «μοντέλο της παράλληλης απασχόλησης», της επικουρικής εργασίας, δηλαδή για παραπάνω από έναν εργοδότη, με ωράρια έως 13 ωρών. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τους μισθούς, εκμεταλλεύεται μία σκληρά βιωμένη πραγματικότητα για ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης που δεν ανταπεξέρχεται οικονομικά με μία δουλειά και αναγκάζεται να πιάνει τουλάχιστον μια ακόμα, εξαναγκάζοντάς το να δουλεύει εξαντλητικά πολλές ώρες, εντατικοποιωντας τις συνθήκες εργασίας του ανάλογα με τις επιταγές του εκάστοτε εργοδότη με αντάλλαγμα μια πενιχρή, δυσανάλογη ενίσχυση στον ήδη υποτιμημένο μισθό του αφαιρώντας του, τη δυνατότητα για ελεύθερο χρόνο.
Παράλληλα, θεσμοθετούνται οι συμβάσεις κατά παραγγελία (on demand), καθώς και οι συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης (zero hours contracts), οι λεγόμενες και «ευέλικτες μορφές εργασίας». Ο εργαζόμενος «απαλλάσσεται» από τον σταθερό μισθό του και πληρώνεται αυστηρά για το χρονικό διάστημα που καλείται να εργαστεί από το αφεντικό του. Η πληρωμή των εργαζομένων με το “κομμάτι”, όταν προκύψει αυτή η ανάγκη για την εκάστοτε καπιταλιστική επιχείρηση, μειώνει τον εργάσιμο χρόνο που αυτή πρέπει να αποζημιώσει με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο στον απολύτως απαραίτητο, μεγιστοποιώντας έτσι την κερδοφορία της. Η εξ αιτίας αυτού διαρκής ετοιμότητα για εργασία, στην οποία εξωθείται η εργατική τάξη είναι επίσης πεδίο εκμετάλλευσης από το κράτος και τους εργοδότες και συνέπεια της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και της γενικότερης εξαθλίωσης μεγάλου μέρους της.
Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο κανονικοποιεί – και πάλι σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και του νόμου Αχτσιόγλου που είχε ήδη δυσκολέψει τον τρόπο κήρυξης των απεργιών – την απαγόρευση της απεργίας και κηρύττει παράνομη κάθε μορφή πάλης της εργατικής τάξης. Η απεργιακή περιφρούρηση, η οποία αποτελεί για την εργατική τάξη μονόδρομο για να πετύχει μία απεργία και να κάμψει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των εργοδοτών θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης, αλλά και ονομαστικά εξοντωτικά πρόστιμα των 5000 ευρώ, εύρος ποινών που θα μεγαλώνει σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι επιμένουν στην απεργία και στην περιφρούρησή της.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται με κοινοτική οδηγία της Ε.Ε. περί “διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” έχει στόχο την“ βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διασφάλιση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας”.
Στην πραγματικότητα, τα εξαντλητικά ωράρια των 10-13 ωρών, η απουσία συλλογικών συμβάσεων, οι «ευέλικτες μορφές εργασίας» και η επίθεση ενάντια στην απεργία ξεσκεπάζουν την μάσκα της «δημοκρατίας» και του «δικαιωματισμού», φανερώνουν τον ρόλο της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τον κύριο στόχο τους που δεν είναι άλλος από τον, άνευ όρων, πλουτισμό της αστικής της τάξης σε βάρος των εργαζομένων.
Εντούτοις, υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων από τους εργατικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων σε μαζικούς χώρους δουλειάς (ΒΦΛ, Cosco, Πετρέλαια Καβάλας, e-Food, Wolt, Λάρκο, Μαλαματίνα, Ναυπηγεία, Μανωλάδα), οι οποίοι,παρά τις αντιφάσεις και τα όρια που συνάντησαν, κατάφεραν να αναστείλουν ή και να ακυρώσουν αρκετές αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, να επιβάλουν -σε κάποιες περιπτώσεις – την υποχώρηση των εργοδοτών, να εμπνεύσουν χιλιάδες εργαζομένους, να κερδίσουν συλλογική εμπειρία για όλη την εργατική τάξη ενόψει των μεγάλων ταξικών συγκρούσεων που κυοφορεί η εποχή μας.
Γι’ αυτόν το λόγο η εφαρμογή ή μη του εν λόγω νομοσχεδίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το επίπεδο οργάνωσης και αγώνα των εργαζομένων, τη δράση και μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων και σχηματισμών, τον απεγκλωβισμό από την αστικοποιημένη πολιτική και αδράνεια της ΓΣΕΕ και την αναβλητικότητα της ταξικής κινητοποίησης και της ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει την τρέχουσα χρονική συγκυρία, από την ταυτόχρονη ριζοσπαστικοποίηση της παρέμβασης και της δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και από την στήριξη των εργασιακών αγώνων από το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα.Η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου αντεργατικού νόμου πρέπει να βρει την εργατική τάξη οργανωμένη και σε κίνηση!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ την Πέμπτη, 14/9 στις 18:30 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΑΡΙΩΝ
Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση