Πληθωρισμός: Μία ακόμη μορφή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της δικής μας φτωχοποίησης

Είχαμε αναφέρει και πριν λίγες εβδομάδες πως ο πληθωρισμός, φαινόμενο που παρουσιάζεται ως αναπόφευκτο και ταξικά ουδέτερο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ αλλά και αστούς οικονομολόγους, δεν στέκεται μόνος του. Συνοδεύεται από την ανάγκη για διατήρηση και αύξηση – με κάθε μέσο – της κερδοφορίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των καπιταλιστών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας αλλά και των παρασίτων-μεγαλεμπόρων. Της αστικής τάξης δηλαδή, η οποία πιέζει διαρκώς και καταφέρνει μέσω των κυβερνήσεων της για φοροαπαλλαγές και για μείωση των εξόδων της που μεταφράζεται σε παγωμένους μισθούς, ταυτόχρονα με την πλήρη ελευθερία της να διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος κάτω από κάθε συνθήκη, κάτι που έχει γεννήσει, όλο και πιο εμφανώς όσο περνάει ο καιρός, φαινόμενα σύγχρονου μαυραγοριτισμού.

Με τις τιμές στο ρεύμα, το πετρέλαιο και την βενζίνη να σημειώνουν κατακόρυφες αυξήσεις, τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και τους μεγαλέμπορους τροφίμων να κερδοσκοπούν χωρίς όριο, τα ενοίκια να αγγίζουν εξωφρενικά ποσά –ανέγγιχτα για τις λαϊκές οικογένειες -, την Υγεία και την Παιδεία να έχουν πλήρως εμπορευματοποιηθεί και μετατραπεί σε προνόμιο στο οποίο όλο και λιγότεροι έχουν πρόσβαση, κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι μηνιαίοι μισθοί παραμένουν παγωμένοι σε μεγέθη που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δύο ή στην καλύτερη περίπτωση τριών εβδομάδων, τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, αλλά και αυτά για τις τιμές στα ενοίκια και στο λάδι, έρχονται να επιβεβαιώσουν το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους οι πολιτικές προστασίας της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Eurostat: 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Ανοδικές τάσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, ο οποίος επιτάχυνε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στις χώρες του ευρώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε στο 2,9% ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη αύξηση που εμφανίζει ο γενικός πληθωρισμός από τον Απρίλιο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν μάλλον την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο δείκτης έφτασε πυθμένα τον Νοέμβριο και ότι θα κινηθεί στο εύρος του 2,5% με 3% και αυτή τη χρονιά (παραμένοντας εκτός του στόχου 2% της ευρωτράπεζας). 

Αύξηση άνω του 50% στο κόστος των ενοικιών την πενταετία 2018-2023 | Μείωση εισοδημάτων και πλειστηριασμοί φέρνουν σταθερή πτώση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών E-Real Estates, η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και σήμερα κυμαίνεται από 43,2% έως 52,1% και αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια. Υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα, δεύτερη ήταν η Πάτρα στη λίστα των αυξήσεων με 49,23% για το χρονικό διάστημα 2017-2022, ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφηκε νέα αύξηση της τάξεως του 12%-16% κυρίως στις φοιτητικές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 2005 και κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2006. Ενώ από το 2007 έως και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των ενοικίων +15,20%, από το 2012 έως το 2017 καταγράφηκε μείωση που άγγιξε το -25,5%. Το 2018 επιστρέφουν με αύξηση +8,4%, το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων άγγιξε το +10% και το 2020 κυμάνθηκε από 5,8% έως 6,7%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2021, από 3% έως 7%, το 2022 άγγιξε το +10%, ενώ τη φετινή χρονιά θα καταγραφεί μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 6%-10%. 

Ταυτόχρονα, στο σχετικό άρθρο του capital, αναφέρεται πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών. Εκπρόσωπος εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων σε συνέντευξή του ανέφερε ότι ένα ποσοστό 20%-25% του συνόλου των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους θα βγει σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει συγκεκριμένη τροχιά και, μήνα τον μήνα, ο εκβιασμός του ενοικίου θα αφορά όλο και περισσότερους/ ες από εμάς, όσο οι τράπεζες και τα funds έχουν πλήρη ελευθερία για να επιτύχουν την – με κάθε κόστος – κερδοφορία τους: Το 2019 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν 75,4%, το 2020 κυμάνθηκε στο 73,9%, το 2021 στο 73,3% και το 2022 στο 72,8%. Δηλαδή η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022. Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφουμε ποσοστό ιδιοκατοίκησης μικρότερο και από τα χρόνια των Μνημονίων. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από το 2005 έως και σήμερα.

Αναφορά γίνεται επίσης και στο ότι η ραγδαία αύξηση των ενοικίων συμπίπτει χρονικά με την έντονη “εμφάνιση” του κλάδου της οικονομίας διαμοιρασμού – βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας καθώς αυτός αποτελεί έναν βασικό λόγο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική, επηρεάζοντας κυρίως τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης ακινήτων.

Το λάδι ιδωμένο ως “χρυσός”: Πώς το 17 ευρώ/ λίτρο γίνεται ενδεικτικό παράδειγμα του αδιεξόδου της καπιταλιστικής λειτουργίας για τους λαούς

Χαρακτηριστική του αδιεξόδου της ίδιας της καπιταλιστικής λειτουργίας για τους λαούς είναι η αναθεωρημένη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει νέα εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου. Η Επιτροπή αφού κάνει αναφορά στον μέσο όρο της 5ετίας που διαμορφώνεται στα 318 ευρώ ανά 100 κιλά (περίπου 3,2 ευρώ το κιλό) παρουσίαζει στοιχεία τα οποία αφορούν στο 1ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και ανεβάζουν την τιμή στα 813 ευρώ, τιμή που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό. Η τάση είναι έντονα ανοδική καθώς στις αρχές Νοεμβρίου είχαμε τιμές της τάξεως των 700 ευρώ ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό, το λάδι είχε τιμή παραγωγής στα 480 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση που φτάνει στο 70% μέσα σε ένα 12μηνο και προφανώς περνάει και στην λιανική. Αυτή την εβδομάδα, ένα λίτρο ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας συσκευασμένο, πωλείται στα σούπερμαρκετ από 14,84 έως και 16,72 ευρώ με βάση τα στοιχεία του ε-καταναλωτής.

Αντιλαμβανόμενοι κάθε επιμέρους μείωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων ως κομμάτι της συνολικής υποτίμησης των όρων ζωής μας και της επίθεσης που δεχόμαστε, η πάλη για σταθερές και ασφαλείς θέσεις εργασίας, επίπεδα μισθού που να μας εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, για άμεση μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά και στα ενοίκια, για το μπλοκάρισμα της συνεχούς διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματικοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και δραστηριοτήτων, αποτελεί μονόδρομο.

Ο λαός, όλοι εμείς, οι άνεργοι, οι φτηνά και εντατικά εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι περιθωριοποιημένες, δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα απέναντι στις πολιτικές που βίαια μας στερούν τη ζωή, απέναντι σε ένα σύστημα που μας καταδικάζει στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τον κανιβαλισμό.