Δε σταματάνε να λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα: Νέες ανατιμήσεις σε 200 προϊόντα αλυσίδων σούπερ μάρκετ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες ανατιμήσεις της νέα χρονιάς σε περίπου 200 προϊόντα. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναμένεται, να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 100 προϊόντα σε ποσοστό που κατά μέσο όρο φτάνει το 6% ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ανατιμηθούν επιπλέον 100 προϊόντα σε ποσοστό που κατά μέσο όρο θα ανέλθει στο 7%.
Ενδεικτικό της αισχροκέρδειας, των λογικών μαυραγοριτισμού που κυριαρχούν αλλά και του ταξικού χαρακτήρα του “πληθωρισμού” είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αυξήθηκαν με πρόσχημα την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά δεν αποκλιμακώνονται αισθητά τουλάχιστον, τους τελευταίους μήνες όπως οι τιμές στο φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο μπρεντ έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2022 το φυσικό αέριο είχε εκτοξευθεί στο 340 ευρώ την μεγαβατώρα και χθες το βράδυ έπεσε ακόμη και κάτω από 40 ευρώ την μεγαβατώρα.
Ανατιμήσεις 8,9% στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο, πληθωρισμός στο 3,5%
Οι επερχόμενες ανατιμήσεις έρχονται ως συνέχεια μίας σταθερής πορείας λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που επιμένει να εκδηλώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως η ετήσια αύξηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, άγγιξε το 3,5%.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα τρόφιμα με ενδεικτικές τις αύξησεις 58,5% στην τιμή του ελαιόλαδου, 15% στα φρούτα και 14% στα λαχανικά. Σε μεταλλικό νερό και αναψυκτικά οι τιμές ανέβηκαν κατά 12,6%. Στα φάρμακα καταγράφονται αυξήσεις 11,8% και στα αεροπορικά εισιτήρια 10%.
Πιο αναλυτικές το κόστος αυξήθηκε κατά:
- 8,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
- 2,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
- 2,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 1,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
- 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
- 2,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
- 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
- 1,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Μονόδρομος επιβίωσης ο ταξικός αγώνας
Αναφέρουμε εκ νέου, πως ο πληθωρισμός, φαινόμενο που παρουσιάζεται ως αναπόφευκτο και ταξικά ουδέτερο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ αλλά και αστούς οικονομολόγους, δεν στέκεται μόνος του. Συνοδεύεται από την ανάγκη για διατήρηση και αύξηση – με κάθε μέσο – της κερδοφορίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των καπιταλιστών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας αλλά και των παρασίτων-μεγαλεμπόρων. Της αστικής τάξης δηλαδή, η οποία πιέζει διαρκώς και καταφέρνει μέσω των κυβερνήσεων της για φοροαπαλλαγές και για μείωση των εξόδων της που μεταφράζεται σε παγωμένους μισθούς, ταυτόχρονα με την πλήρη ελευθερία της να διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος κάτω από κάθε συνθήκη, κάτι που έχει γεννήσει, όλο και πιο εμφανώς όσο περνάει ο καιρός, φαινόμενα σύγχρονου μαυραγοριτισμού.
Με τις τιμές στο ρεύμα, το πετρέλαιο και την βενζίνη να σημειώνουν κατακόρυφες αυξήσεις, τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και τους μεγαλέμπορους τροφίμων να κερδοσκοπούν χωρίς όριο, τα ενοίκια να αγγίζουν εξωφρενικά ποσά –ανέγγιχτα για τις λαϊκές οικογένειες -, την Υγεία και την Παιδεία να έχουν πλήρως εμπορευματοποιηθεί και μετατραπεί σε προνόμιο στο οποίο όλο και λιγότεροι έχουν πρόσβαση, κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι μηνιαίοι μισθοί παραμένουν παγωμένοι σε μεγέθη που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δύο ή στην καλύτερη περίπτωση τριών εβδομάδων, τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, αλλά και αυτά για τις τιμές στα ενοίκια και στο λάδι, έρχονται να επιβεβαιώσουν το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους οι πολιτικές προστασίας της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Αντιλαμβανόμενοι κάθε επιμέρους μείωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων ως κομμάτι της συνολικής υποτίμησης των όρων ζωής μας και της επίθεσης που δεχόμαστε, η πάλη για σταθερές και ασφαλείς θέσεις εργασίας, επίπεδα μισθού που να μας εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, για άμεση μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά και στα ενοίκια, για το μπλοκάρισμα της συνεχούς διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματικοποίησης του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και δραστηριοτήτων, αποτελεί μονόδρομο.
Το τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τα εισοδήματα και τις ζωές μας, το ξέρουμε από πρώτο χέρι και η επιβαλλόμενη σιωπή που συνοδεύεται από τα διθυραμβικά σχόλια των ΜΜΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα κρατήσει για πάντα. Σχόλια που έρχονται κατά παραγγελία, βασισμένα σε στοιχεία που είναι κομμένα και ραμμένα στη βάση των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ έτσι ώστε να συνεχίζει να επιβιώνει, μέσω του τμηματικού ξεπουλήματος εκτάσεων και υποδομών αλλά και της φτηνής εργασίας που προσφέρει, μία χώρα με 170% δημόσιο χρέος, σχόλια που δεν αποτελούν παρά αποτύπωση της ανάπτυξης που γνωρίζει η, ντόπιας ή ξένης προέλευσης, καπιταλιστική κερδοφορία πάνω σε μία απέραντη έρημο που απλώνεται για την εργατική τάξη και τον λαό.
Να μη μείνουμε αδρανείς!
Αν πεινάμε – Να τους φάμε!
Απέναντι στην καπιταλιστική κερδοφορία να αντιτάξουμε τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες!