Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία

Την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άρση κάθε νομικής προστασίας των δανειοληπτών αποφάσισε χθες ο Άρειος Πάγος. Με συντριπτική πλειοψηφία (56-9) η ολομέλεια του συμβουλίου του Άρειου Πάγου τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των εταιριών διαχείρισης (servicers) «κόκκινων δανείων» που έχουν εξαγοραστεί από τα funds να διενεργούν απευθείας πλειστηριασμούς με τη δικιά τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στα κοράκια των εταιρών διαχείρισης και των funds να επιταχύνουν και να πραγματοποιούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απελευθερώνοντας την εκποίηση 700.000 ακινήτων (αξίας 45 δισ.)που βρίσκονται στην κατοχή τους.

Η επίθεση στη λαϊκή κατοικία και η άρση κάθε προστασίας της, αρχικά, αποτέλεσε προϋπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών από τα «τοξικά» χαρτοφυλάκια των «κόκκινων δανείων» ύψους περίπου 80 δισ, μέσω της εξαγοράς τους από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρίες (funds) και μάλιστα με κρατικές εγγυήσεις ύψους 18,7 δισ («σχέδιο Ηρακλής»).

Με την εξαγορά αυτή των «κόκκινων δανείων» η λαϊκή περιουσία πέρασε στα χέρια του «ιδιωτικού δικαίου» που έχουν επιβάλει τα funds με όρους μαφίας, αφού η αγορά είναι συγκεντρωμένη σε τέσσερις μεγάλους παίκτες που ελέγχουν αθροιστικά το 80% . Η doValue μετά την απόκτηση της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας ελέγχει μερίδιο αγοράς 29% με υπό διαχείριση δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ, η Cepal με δάνεια υπό διαχείριση 29 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 22%, η Intrum με δάνεια 28 δισ. ευρώ και η Quant με μερίδιο 8% και δάνεια υπό διαχείριση 11 δισ. ευρώ.

Ο νόμος της ζούγκλας των funds, η ασύστολη κερδοσκοπία πάνω στη φτωχοποίηση και η λεηλασία της λαϊκής περιουσίας αντανακλάται στους 170.423 αναρτημένους πλειστηριασμούς, με 1480 να αναμένονται για την επόμενη εβδομάδα, και με τα χειρότερα να έρχονται, αφού η αύξηση των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο κύμα «κόκκινων δανείων», με την αύξηση στη μηνιαία δόση των δανειοληπτών να αγγίζει το 117,8%.