Διαρκής Αγώνας | Κάλεσμα στήριξης της απεργιακής συγκέντρωσης [16/7 στις 11.00 στο Υπ.Υγείας] ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δομών ψυχικής υγείας κι απεξάρτησης
Πριν λίγες μέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο εκπορεύεται από τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. για την πολυπόθητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αποασυλοποίηση, έρχεται να διαλύσει πλήρως τις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και τα προγράμματα απεξάρτησης.
Συγκεκριμένα, με αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται:
α) η άμεση κατάργηση των οργανισμών των δυο (ΨΝΑ, ΨΝΘ) εκ των εναπομεινάντων ψυχιατρείων
β) η «μεταφορά, κατάργηση, συγχώνευση των ήδη υφιστάμενων υπηρεσιών» ψυχικής υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), διαρθρωμένο ανά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΠεΔΥΨΥ), που θα «διασυνδέονται άμεσα επιστημονικά, λειτουργικά και εκπαιδευτικά…» με όλους τους «διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς», δηλαδή με φορείς υπηρεσιών ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού –ιδιωτικές κλινικές– και «μη» κερδοσκοπικού χαρακτήρα –ΜΚΟ– αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους κ.λπ).
Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και το “σπρώξιμο” των αιτούντων από τον διαλυόμενο δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό. Με λίγα λόγια στο ζύγι «κόστους-οφέλους» μπαίνει από τη μία η ανθρώπινη ζωή και από την άλλη τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της υγείας, των πολυεθνικών των φαρμάκων, των ιδιωτών κλινικαρχών.
Αναφορικά με τον τομέα των Εξαρτήσεων το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση του ΕΟΠΑΕ (Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων). Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα έχει υπό την επίβλεψή του όλους τους φορείς στον τομέα των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω, ΟΚΑΝΑ) και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής). Για τη Μονάδα Απεξάρτησης του «18 Άνω» συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι θα αποσπαστεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα ενταχθεί σε έναν οργανισμό που θα είναι ΝΠΙΔ.
Η υπαγωγή των φορέων αυτών στον ΕΟΠΑΕ ισοδυναμεί με δραματικές αλλαγές στη φιλοσοφία των προγραμμάτων και στη θεραπευτική διαδικασία (δίνεται έμφαση στα προγράμματα υποκατάστασης και «μείωσης της βλάβης», ενώ τα «στεγνά προγράμματα» ουσιαστικά καταργούνται) προτάσσοντας για ακόμη μια φορά ως επιχείρημα, τη λογική κόστους-οφέλους.
Σε δήλωσή της, η Κ. Μάτσα πρώην διευθύντρια «18 Άνω» δήλωσε μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στο πεδίο των εξαρτήσεων: «Ο χώρος της απεξάρτησης θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Οι πρώτοι που θα το πληρώσουν είναι οι ίδιοι οι εξαρτημένοι. Όσοι έχουν λεφτά θα πηγαίνουν στους ιδιώτες, όσοι δεν έχουν θα πεθαίνουν στις πιάτσες».
Επιπλέον, οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης προβλέπεται με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου να υποστελεχωθούν έτσι περαιτέρω, ενώ θα δρομολογηθούν και μετακινήσεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (αλλά και διοικητικού και τεχνικού), τις οποίες θα κρίνει και θα αποφασίζει, έχοντας απόλυτη εξουσία, ο διευθυντής του εκάστοτε ΠΕΔΥΨΥ. Ακόμη, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς για την κάλυψη των όποιων κενών το νομοσχέδιο προβλέπει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Παράλληλα, η ένταξη στον ΕΟΠΑΕ αλλάζει άρδην το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης, καθώς συγχωνεύεται σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων (1500 στο σύνολο) και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο 18 Άνω.
Αυτό που επιδιώκεται σήμερα στον τομέα της ψυχικής υγείας φαίνεται να αποτελεί κάτι παραπάνω από την μείωση της χρηματοδότησης των δομών, την υποστελέχωση, την συγχώνευση και την υποβάθμισή τους. Πρόκειται στην ουσία για την εμπορευματοποίησή της. Τα τελευταία χρόνια, η υγεία γενικότερα αποτελεί ένα διαρκές διακύβευμα του ίδιου του κεφαλαίου και του αστικού κράτους, που προωθεί και εντείνει την όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίησή της, με την έναρξη πριν λίγους μήνες των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν ιδιωτικό έργο σε ιδιωτικές κλινικές και φαρμακευτικές εταιρείες.
Σήμερα σε μια εποχή επέλασης του νεοφιλελευθερισμού, η βαρβαρότητα των ιδιωτικοποιήσεων των βασικών κοινωνικών αναγκών και των υποδομών προμηνύει ένα αβάσταχτο μέλλον για το κοινωνικό σύνολο, τους εργαζόμενους και τον λαό.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που φτωχοποιούν όλο και περισσότερο την τάξη μας, απέναντι στις πολιτικές της νεοφιλελευθεροποίησης και της συνεχιζόμενης ιδιωτικοποίησης που κατακρεουργούν διαχρονικά κοινωνικά κεκτημένα οφείλουμε να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε. Το υγειονομικό κίνημα μαζί με τον εργαζόμενο λαό να βάλουμε πλάτη ώστε να προστατευτεί η δημόσια και δωρεάν υγεία από το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγαλοκλινικάρχες.
Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 16/7 στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο υγείας για να υπερασπιστούμε συλλογικά και μαζικά το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν υγείας.
Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση