Λίγα λόγια για τη διαδικτυακή εφημερίδα “Διά πυρός, για μια ταξική θέαση του κόσμου”
Η διαδικτυακή εφημερίδα “Διά πυρός, για μια ταξική θέαση του κόσμου”, πολιτικό εργαλείο του “Διαρκούς Αγώνα για την ταξική απελευθέρωση”, επιχειρεί να συνεισφέρει σε αυτό που αναφέρεται και στον υπότιτλο. Στην οικοδόμηση μίας, όλο και πιο συνεκτικής, ταξικής θέασης του κόσμου, η οποία και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υπάρξουμε, να αγωνιστούμε, να κινηθούμε συγκροτημένα προς την επαναστατική αλλαγή που κυοφορεί η εποχή.
Τους πρώτους της μήνες στα social media, και με αρκετή καθυστέρηση μέσω της ιστοσελίδας diapyros.net από την Τρίτη 8 Αυγούστου, το “Διά Πυρός” προσπαθεί και ευελπιστεί να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την κατεύθυνση και να καταφέρει να πετύχει τους πολλαπλούς και ταυτόχρονους στόχους τους οποίους έχει θέσει το ίδιο στον εαυτό του.
Δεν είναι μόνο το να μπορέσει να εκφράσει και να προπαγανδίσει τις θέσεις και τις δράσεις του πολιτικού σχηματισμού, δημιούργημα και εργαλείο του οποίου είναι, σε όλο και πιο διευρυμένο αριθμό νέων και εργαζομένων.
Δεν είναι μόνο το να μπορέσει να κάνει ένα ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα μέσα από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που αφορούν την εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία και να παράξει συνοπτικό σχολιασμό των ειδήσεων εκείνων που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας.
Δεν είναι μόνο το να μπορέσει να υφάνει το απαραίτητο διεθνιστικό και ταξικό φίλτρο για να περάσουν μέσα από αυτό οι εξελίξεις που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αλλά και ο ντόπιος μιλιταρισμός.
Δεν είναι μόνο η ανταπόκριση και η ενημέρωση από σημαντικές κινηματικές στιγμές, από τους αγώνες που ξεσπούν στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.
Είναι όλα αυτά και πολλά ακόμα, είναι όσα έχουμε ανάγκη – εμείς οι ίδιοι καταρχάς – να μαθαίνουμε χωρίς τη διαμεσολάβηση των κυρίαρχων και κυριαρχικών ΜΜΕ, είναι η ανάγκη μας για μία συλλογική, για μία ταξική μορφή αντίληψης του κόσμου και πρόσληψης της επικαιρότητας. Είναι τα νέα από και για την τάξη και τον λαό, που έχουμε ανάγκη να διαβάζουμε. Για αυτό και δεν μας ανησυχεί το ότι μας λείπουν οι όποιες “επαγγελματκές” δημοσιογραφικές ή ακαδημαϊκές προδιαγραφές, έχουμε εμπιστοσύνη στα αποτελέματα της συνειδητής μας θέλησης και ταυτόχρονα της εθελοντικής μας απόφασης για τη δημιουργία ενός αιχμηρού – και σίγουρα όχι πρόχειρου – προλεταριακού εργαλείου διακίνησης των πληροφοριών, των ειδήσεων, των γεγονότων που μας αφορούν.
Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες. Η γέννηση των απαραίτητων υπερβάσεων και των νικηφόρων αγώνων αλλά και η οικοδόμηση της οργάνωσης που οι ανάγκες της εργατικής τάξης και η ίδια η εποχή επιτάσσουν, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν με τα likes και τα views, μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών ή των κινητών μας, ή με κάποια σιωπηρή συμφωνία με ένα άρθρο μίας ερασιτεχνικά στημένης και εκτυπωμένης εφημερίδας.
Αλλά:
Τόσο μέσω του διαδικτύου όσο και μέσω της – κατά πρόσωπο – επαφής με την καθημερινή ζωή του κινήματος, της εργατικής τάξης, των νέων, του λαού μέσα στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, ο λόγος, οι πολιτικές θέσεις, η κριτική ματιά στη ροή των ειδήσεων, η – ταξικά και πολιτικά φορτισμένη – διακίνηση της πληροφορίας δεν είναι ουδέτερες, ούτε ακίνδυνες.
Είναι αυτές που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να ανοίξουν κουβέντες, να φέρουν σε επαφή αγώνες ή ακόμα και να τους πυροδοτήσουν, να αναδείξουν πτυχές της “ταπεινής” καθημερινότητας του λαού αλλά και των “υψηλών αποφάσεων” που παίρνουν τεχνοκράτες για θέματα όπως η οικονομία και η εξέλιξη των “ειρηνευτικών επεμβάσεων” και των πολέμων, αποφάσεων που έχουν συγκεκριμένο αποτύπωμα στις ζωές μας.
Με την επίθεση του καπιταλιστικού/ ιμπεριαλιστικού συστήματος και των κρατών του να μαίνεται αλλά και με μία σειρά νέων αγώνων στην Ελλάδα και στον κόσμο να προμηνύει θύελλες, η εφημερίδα “Διά Πυρός”, μαζί με άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα, μάλλον έχει πολλή δουλειά να κάνει.
Αν η επαναστατική ανατροπή ενός καταπιεστικού και εκμεταλλευτικού συστήματος είναι σκοπός και ανάγκη, η πολιτική ταξική οργάνωση αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά όχι το μόνο. Η διαρκής και λεπτομερής σκιαγράφηση του συστήματος αυτού, η ανάλυσή του, η ανάδειξη της κίνησής του, η, από σαφή ταξική σκοπιά, αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του, η γνώση μας και άρα η κοινωνικοποιημένη γνώση γύρω από αυτό ήταν και συνεχίζουν να είναι ένας άμεσος στόχος προς υλοποίηση.
Έχουμε ανάγκη, εκτός από την επαναστατική θεωρία και τα ανάλογα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία, και μία πολύ συγκεκριμένη θέαση της συγκυρίας, μέσα από την οποία άλλωστε, θα προκύψουν και οι πολύ συγκεκριμένες θέσεις μάχης που θα κληθούμε να πάρουμε το επόμενο διάστημα.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να γράψουμε όσα θα θέλαμε αλλά κυρίως για να κάνουμε όσα θα έπρεπε.
Έχουμε όμως και τη σιγουριά πως τον δρόμο αυτόν θα τον περπατήσουμε ως το τέλος και με σταθερά βήματα που θα ακολουθούν τα σημάδια που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα της ιστορίας οι βαθιές πατημασιές των αγώνων του παρελθόντος που μας υπενθυμίζουν πως για τους προλετάριους και τους λαούς:
Η ΓΝΩΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!
“Διά πυρός, για μια ταξική θέαση του κόσμου”
Αύγουστος 2023