Δύο περιπτώσεις συνεργασιών των πανεπιστημίων με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, μέσα από ινστιτούτα κι εταιρείες οι οποίες τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του (1. LOCKHEED MARTIN, 2. TECHNION)
Μέσα στο πλαίσιο της όλο και πιο ενεργής πολύμορφης εμπλοκής της Ελλάδας, τόσο στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ [1,2,3,4,5,6], όσο και σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους των ΝΑΤΟ/ ΕΕ σε Μέση Ανατολή και Αφρική [1,2,3,4,5,6,7,8], εντάσσεται και η συνεργασία σε επίπεδο ακαδημαϊκό – ερευνητικό, μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ισραηλινών ινστιτούτων (πχ Tenchion), ή εταιρειών (πχ Lockheed Martin).
- LOCKHEED MARTIN
Το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που αποτελεί τμήμα της ΣΘΕ στο ΕΚΠΑ, συνεργάζεται άμεσα με την εταιρεία όπλων Lockheed Martin, η οποία προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα, στηρίζοντας άμεσα και υλικά την συντελούμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Επίσης, η Lockheed Martin είναι εταιρεία που συστηματικά προμηθεύει τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά το ΕΚΠΑ, επιχειρείται να υπογραφεί πρόγραμμα υποτροφιών για φοιτητ(ρι)ες του Τμήματος Αεροδιαστημικής (ΑΕΤ). Αυτή η εξέλιξη, αν δεν μπλοκαριστεί, θα είναι και η πρώτη τόσο άμεση συνεργασία μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και ελληνικών πανεπιστημίων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και η Ελλάδα, ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, σκοπεύει να αγοράσει 20 F-35 αξίας 3,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία ιδιωτικοποιούνται και μετατρέπονται σε εμπόρευμα για λίγους κι εκλεκτούς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει ένας πολύ σημαντικός αγώνας, με τελικό στόχο τη λήξη της συνεργασίας ΣΘΕ/ΕΚΠΑ με την LOCKHEED-MARTIN κατά τον οποίο ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 2 κινητοποιήσεις, στην κοσμητεία της ΣΘΕ και στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Τόσο η κοσμητεία, όσο και οι πρυτανικές αρχές φαίνεται να έχουν διαλέξει πλευρά, όμως και οι φοιτητ(ρι)ες, οι εργαζόμενοι στην έρευνα και το ευρύτερο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη δεν πρόκειται να επιτρέψουν τέτοιες συνεργασίες.
- TECHNION
Στο «5ο Συμπόσιο για τη Διαχείριση Μελλοντικών Συστημάτων Αυτοκινητοδρόμων και Αστικής Κυκλοφορίας», που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Σεπτεμβρίου 2024, στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την έρευνα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της καθοδήγησης οχημάτων και του τηλεχειρισμού τους, τη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων και το μέλλον των αστικών συστημάτων κυκλοφορίας, με κύριο διοργανωτή το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion). Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η “Συνέλευση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό” από το Ηράκλειο Κρήτης, το Technion προσφέρει υποτροφίες από την Elbit Systems και τη Rafael Advanced Defence Systems, τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας όπλων του Ισραήλ, με στόχο την ανάπτυξη εξοπλισμού που σήμερα χρησιμοποιείται για εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης. Επίσης, το Technion προσφέρει υποτροφίες από τον IDF για “επίλεκτες μονάδες των Σωμάτων Άμυνας”, αλλά παράλληλα υποστήριξε τη δημιουργία ενός στρατού bots, με τεχνολογίες AI, που θα διαδίδουν fake news και ισραηλινή προπαγάνδα, επιχειρώντας να ξεπλύνουν τη γενοκτονία της Γάζας από το Ισραήλ. Στο εν λόγω συνέδριο, μέσω της θεματικής της διαχείρισης της κυκλοφορίας των δρόμων και της πολεοδομίας, προωθείται ένα σχέδιο το οποίο θα χρησιμοποιεί συστήματα παρακολούθησης δρόμων, εντείνοντας το καθεστώς αποκλεισμού των Παλαιστίνιων και διευκολύνοντας τον εποικισμό της γης τους από Ισραηλινούς, κάνοντας επιλεκτική «διευκόλυνση» της κυκλοφορίας.
Δεν ξεχνάμε την εμπλοκή με το εν λόγω συνέδριο του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΕΜΠ και του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Δεν ξεχνάμε επίσης τους ακαδημαϊκούς, και τα μέλη των επιτροπών που συμμετείχαν και στήριξαν το συνέδριο. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια πρόσωπα (των οποίων τα ονόματα είναι δημόσια ανακοινωμένα στο πρόγραμμα του συνεδρίου) που συμμετείχαν ως ομιλητές : Από Πολυτεχνείο Κρήτης: Μάρκος Παπαγεωργίου ΜΠΔ, Ανάργυρος Δελής, ΜΠΔ, Νικόλαος Μπεκιάρης-Λυμπέρης, ΗΜΜΥ, Ιωάννης Παπαμιχαήλ, ΜΠΔ. Από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ελένη Μαντούκα, Παναγιώτης Φαφουτέλλης, Εμμανουήλ Καμπιτάκης, Ελένη Βλαχογιάννη, Στην Επιστημονική Επιτροπή Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν οι Νικόλαος Μπεκιάρης-Λιμπέρης από ΗΜΜΥ, Ιωάννης Παπαμιχαήλ ΜΠΔ από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αμπουντώλας Κωνσταντίνος από ΤΜΜ.
Είναι ένα θετικό βήμα πως το αντιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα του Ηρακλείου Κρήτης, όπως και φοιτητικά σχήματα και συνελεύσεις, αλλά και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση την πρώτη μέρα του συνεδρίου.
Έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι να καταφέρνουμε να μπλοκάρουμε τέτοια συνέδρια, όπως επίσης και κάθε μορφής συνεργασία μεταξύ των ελληνικού κράτους και της σιωνιστικής οντότητας. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η έρευνα που συντελείται στα πανεπιστήμια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την έρευνα που έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά ουσιαστικά ενισχύει την πολεμική βιομηχανία και τα κέρδη του κεφαλαίου. Ωστόσο, το πρόσφατο παράδειγμα με την παύση προγραμμάτων για το Ισραήλ σε πανεπιστήμιο στη Γρανάδα μας δείχνει τον δρόμο. Γενικά, η πρόσφατη παγκόσμια φοιτητική “ιντιφάντα” σε πολλές χώρες κατάφερε και μπλόκαρε οριστικά τις συνεργασίες πανεπιστημίων με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.
Να πάρουμε κι εμείς σειρά:
Μπλόκο σε κάθε συνεργασία των πανεπιστημίων με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Τέλος στην εμπλοκή του ελληνικού κράτους στη γενοκτονία.