Τόσα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία…

Ενίσχυση ΝΑΤΟϊκών Όπλων στην Ουκρανία και Ρωσικές Αντιδράσεις

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σφοδρής και επικίνδυνης κλιμάκωσης, με την πρόσφατη συζήτηση για τη χρήση ΝΑΤΟϊκών όπλων μεγάλου βεληνεκούς να φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά σε μια νέα φάση έντασης. Η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις σφοδρές αντιδράσεις της Ρωσίας, υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή και τη δυνατότητα για μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών Όπλων και οι Δηλώσεις των ΗΠΑ

Προχθές 10/9, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλευρό του Βρετανού ομόλογου του, Ντ. Λάμι, ανέφερε αυτολεξεί ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με «ό,τι χρειάζεται, την στιγμή που το χρειάζεται, για να είναι όσο περισσότερο γίνεται αποτελεσματική στον αγώνα της κατά της ρωσικής επίθεσης.» Υπό αυτό πρίσμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση των περιορισμών για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι ATACM, από την Ουκρανία. Αυτή η κίνηση μπορεί να αλλάξει δραματικά τη στρατηγική της σύγκρουσης, καθώς τα εν λόγω όπλα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Οι Ρώσικες Αντιδράσεις

Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στις προοπτικές ενίσχυσης της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Συγκεκριμένα, ο Ν. Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «θα απαντήσει δεόντως» αν επιτραπεί στην Ουκρανία με τις πλάτες των ΝΑΤΟϊκών να χρησιμοποιήσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της επικράτειάς της, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σέργκι Ριαμπκόφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα καταστρέψει οποιεσδήποτε νέες παραδόσεις πυραύλων ATACM στην Ουκρανία και ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει τους κινδύνους της σύγκρουσης. Οι δηλώσεις του αντανακλούν τη ρωσική ανησυχία για την πιθανή επιδείνωση της κατάστασης και την ενίσχυση της στρατηγικής τους αμυντικής προετοιμασίας.

Η Ρωσία έχει ήδη δείξει την προθυμία της να ανταποκριθεί άμεσα σε τυχόν νέες κινήσεις που θεωρεί απειλητικές. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, η προετοιμασία του Ρωσικού κράτους απέναντι σε ενδεχόμενες επιθέσεις και η ανάπτυξη στρατηγικών αμυντικών μέτρων είναι ενδεικτικές της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις.

Διεθνείς Αντιδράσεις και Διαπραγματεύσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία είναι άμεσες, με τη γερμανική κυβέρνηση να προγραμματίζει μια «διάσκεψη ειρήνης», η οποία σύμφωνα με διαρροές στοχεύει στο να αποτελέσει συνέχεια των αποτυχημένων «συμφωνιών του Μινσκ».

Παράλληλα όμως, αναφορές για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν προς τη Ρωσία έχουν εντείνει τις διεθνείς ανησυχίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους εντός εβδομάδων, προκαλώντας νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Παρόλα αυτά τόσο η Ρωσική όσο και η Ιρανική πλευρά διαψεύδουν αυτές τις κατηγορίες.

Πηγές:

  1. https://www.theguardian.com/world/2024/sep/11/west-missile-go-ahead-ukraine-risks-russia
  2. https://www.bbc.com/news/world-europe-62002218
  3. https://www.imerodromos.gr/oykrania-ena-vima-prin-tin-klimakosi-o-polemos-foyntonei-i-syzitisi-gia-chrisi-natoikon-oplon-megaloy-velinekoys-se-rosika-edafi/