Για τους νεκρούς της τάξης μας

51 νεκροί εργάτες και περίπου 14.000 αναγγελίες «εργατικών ατυχημάτων» είναι ο τραγικός απολογισμός για το 2022, χωρίς να υπολογίζονται τα «ατυχήματα» που αποκρύφτηκαν μέσω εκβιασμών και απειλών, αλλά και εκείνα που αφορούν ανασφάλιστους και μετανάστες, δηλαδή τους πλέον ‘’αόρατους’’ του καθημερινού μόχθου.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 6.000 νεκρούς εργάτες την ημέρα.

Εντατικοποίηση, ανυπαρξία ελέγχων, μείωση των ‘’κοστοβόρων’’ μέτρων ασφαλείας, διαρκής αναπλήρωση φτηνού ανειδίκευτου προσωπικού σε επικίνδυνα πόστα, σημαίνει πως οι εγκληματικές συνθήκες δουλείας και η αιματοβαμμένη κερδοφορία της εργοδοσίας λειτουργεί με την απόλυτη κρατική κάλυψη.

Αυτήν τη απόλυτη κάλυψη παρέχει το κράτος ως ’’κόμμα των αφεντικών’’, και συγκεκριμένα σήμερα, με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη 4808/2021και την μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή» , επιχειρείται η μετάθεση ευθυνών σε ‘’τεχνοκράτες’’ και η συγκάλυψη τόσο των εργοδοτικών όσο και των πολιτικών υπαίτιων για τα θύματα των «εργατικών ατυχημάτων».

Τέλος, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινού αντεργατικού μετώπου κράτους και εργοδοσίας κινείται και η πρόσφατη εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Επιθεώρηση Εργασίας. Σύμφωνα με το έγγραφο της Εισαγγελίας σταματά η διερεύνηση των «εργατικών ατυχημάτων» που εντάσσονται στην κατηγόρια «ήσσονος σημασίας», απελευθερώνοντας ουσιαστικά την εργοδοσία από ελέγχους, ευθύνες και μέτρα προστασίας των εργαζομένων.