Παρέμβαση στο Ερευνητικό Συνέδριο για το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση με τρικάκια στο Ερευνητικό Συνέδριο για το ΝΑΤΟ στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στη Ρηγίλλης.

[Ανέβηκε στις ανακοινώσεις του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ μια προκήρυξη για συνέδριο σε μορφή workshop, με την ονομασία “NATO Use of Civil Standards”. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι 7-9 Φεβρουαρίου και θα λάβει χώρα στην στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στη Ρηγίλλης.

Ειδικότερα, το συνέδριο θα εξειδικευτεί σε θέματα υιοθέτησης πολιτικών προτύπων στις “Αναδυόμενες – Ανατρεπτικές Τεχνολογίες” (Emerging and Disruptive Technologies – EDTs).

Ο λόγος που το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για τις EDTs είναι ότι έχουν πολύ βαθύ αντίκτυπο

στην ασφάλεια και δίνουν νέες ευκαιρίες στους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, βοηθώντας τους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ανθεκτικοί, οικονομικά αποδοτικοί και βιώσιμοι. Αυτές οι τεχνολογίες, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απέναντι στο ΝΑΤΟ ως νέες απειλές από “κρατικούς και μη κρατικούς φορείς”. Για να εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διατηρήσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα και τη στρατιωτική του υπεροχή. Οι EDTs αποτελούν επίσης βασική πτυχή της ατζέντας του ΝΑΤΟ 2030, μιας πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, που έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι η Συμμαχία παραμένει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις “αυριανές προκλήσεις”. Οι δραστηριότητες καινοτομίας του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται επί του παρόντος στους παρακάτω τεχνολογικούς τομείς προτεραιότητας: τεχνητή νοημοσύνη (AI), δεδομένα, αυτονομία, τεχνολογίες με δυνατότητα κβαντικής (quantum-enabled technologies), βιοτεχνολογία, υπερηχητικές τεχνολογίες, νέα υλικά και κατασκευή, και ενέργεια – πρόωση.

Το ελληνικό αστικό κράτος εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού κατά κύριο λόγο των ΗΠΑ κάτι που διαφαίνεται τη δεδομένη περίοδο, τόσο στις αλλεπάλληλες διακρατικές στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες (πχ ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”), όσο και στην αδιαμφισβήτητη και ουσιαστική μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε απέραντη νατοϊκή βάση (Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Στεφανοβικείο, Αραξο κλπ), στην μετατροπή ουσιαστικά της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι νατοϊκών και αμερικανικών στρατευμάτων για την επίτευξη του επεκτατισμού τους. Παράλληλα, βέβαια, μέσα από την συμμετοχή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ γίνονται διακριτές και οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που με αυξανόμενη ένταση δεν σταματά να αναζητά βελτιωμένη θέση στην πίτα της ΝΑ Μεσόγειου με ορμητήριο την συμμετοχή σε διακρατικές συμμαχίες όπως αυτή του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της κυρίαρχης επιδίωξης που είναι η ενίσχυση της θέσης της στον ενεργειακό ανταγωνισμό διεκδικώντας διευρυμένο κομμάτι ΑΟΖ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι τεχνολογικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, θα εισχωρήσουν αργά ή γρήγορα ακόμα και στις ίδιες μας τις σχολές μέσω της έρευνας που θα προωθείται στα ίδια μας τα εργαστήρια, αφού πια ο στρατός, εκτός από πελάτης, γίνεται και χρηματοδότης – επενδυτής της έρευνας. Το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία και κυρίως τα φθηνά εργατικά χέρια που προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η σταθερή και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν μπορεί παρά να προσανατολίζει ακόμα και την έρευνα που θα λαμβάνει χώρα μέσα στις σχολές μας. Η ΕΕ επιλέγει να μετατρέπεται σε φρούριο, αναβαθμίζοντας το οπλοστάσιο της απέναντι σε μετανάστ(ρι)ες, που η αστική ρητορική χαρακτηρίζει ως “εξωτερική απειλή” (με φράχτες, κλειστά σύνορα κοκ). Ταυτόχρονα, το κράτος, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θωρακίζεται για την αντιμετώπιση της “εσωτερικής απειλής”, η οποία δεν είναι άλλη από όσους και όσες αγωνίζονται για την ανατροπή του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού συστήματος. Έτσι σαν λογική συνέχεια της επιλογής του ελληνικού κράτους να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ έρχονται και αντίστοιχα ερευνητικά έργα στο ΕΜΠ και σε άλλες σχολές (ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΠΘ, ΔΠΘ κ.α). Πρόκειται για ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με αστυνομίες και στρατό διαφόρων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ορισμένα από τα ερευνητικά αυτά, στοχεύουν στην καταστολή των μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα (πχ RANGER και ANDROMEDA) και την πάταξη της ‘’ριζοσπαστικοποίησης’’ (πχ PREVISON). Το ΕΜΠ, συγκεριμένα, μέσω του ΕΠΙΣΕΥ (ερευνητικό τομέα των ΗΜΜΥ) συμμετέχει ενεργά στην έρευνα που ενισχύει τους κατασταλτικούς και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την πολεμική προετοιμασία και την δημιουργία τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση αγωνιστ(ρι)ών.

Πάνω σε όλα αυτά, εμείς προτάσσουμε την οργάνωση στη βάση στις σχολές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας συλλογικά καλύτερες συνθήκες εργασίας, παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς με όπλα μας την ταξική αλληλεγγύη, τον συλλογικό δρόμο. Να μπλοκάρουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, τα ερευνητικά για ΝΑΤΟ, στρατό κι αστυνομία. Διεκδικούμε έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι για το ΝΑΤΟ, και την αστυνομία.

Η κίνηση μας αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προπαγάνδισης ενάντια στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα στις 21/2.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΟΛΟΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 21/2.
«Διαρκής Αγώνας» για την ταξική απελευθέρωση.]

[modula id=”686″]