Αιματηρά Επεισόδια σε Διαδηλώσεις ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην Κένυα.
Η Κένυα βρίσκεται στο κατώφλι μιας κρίσιμης καμπής στην ιστορία της, καθώς οι πολίτες της ξεσηκώνονται ενάντια σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που απειλεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Απέναντι στον λαϊκό ξεσηκωμό και τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίωσης στο νομοσχέδιο, η τοπική εξουσία απαντά με βίαιη καταστολή έχοντας ήδη δολοφονήσει τουλάχιστον 13 πολίτες.
Αναλυτικότερα, το κοινοβούλιο της Κένυας, σε μια απόπειρα να εγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα έτη 2024-2025, προχώρησε σε φορολογικές αυξήσεις που πλήττουν άμεσα τα φτωχότερα στρώματα της χώρας. Αυτή η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, με χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους σε όλη την Κένυα διαμαρτυρόμενοι, διεκδικώντας να μην περάσει το νομοσχέδιο. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν χθες, 25/6 στο Ναϊρόμπι, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου όπου ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να περάσει τα αστυνομικά οδοφράγματα επιχειρώντας να εισβάλλει στο κοινοβούλιο, με τους βουλευτές να φυγαδεύονται μέσα από τα υπόγεια τούνελ.
Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης του Ουίλιαμ Ρούτο ήταν η ακραία καταστολή με δολοφονική χρήση βίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Τμήματα του κοινοβουλίου καταστράφηκαν από πυρπολήσεις καθώς η απελπισία και η οργή των πολιτών εκδηλώθηκε ως μια βίαιη απάντηση στην αυθαιρεσία της εξουσίας και το όργιο βίας που αυτή εξαπέλυσε εναντίον του διαμαρτυρόμενου λαού.
Στο επίκεντρο της αντιδραστικής κυβερνητικής ρητορικής βρίσκονται τα λεγόμενα του Ρούτο, ο οποίος κατηγόρησε τους διαδηλωτές ως προδότες απειλώντας τους με επαναφορά της τάξης, ανάκτηση της εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπιση των “εσωτερικών εχθρών” προοιωνίζοντας την αυταρχικοποίηση και την όξυνση της καταστολής που θα ακολουθήσει. Ακόμα, ο Ρούτο ,μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, τόνισε πως οι κινητοποιήσεις “καπελώθηκαν” από άναρχα στοιχεία και κέντρα και προειδοποίησε τους “σχεδιαστές, χρηματοδότες και ενορχηστρωτές τους, συνεργούς της βίας και της αναρχίας”, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα μείνει αναπάντητη υποδηλώνοντας ξεκάθαρα την επιδίωξή του να καταστείλει κάθε μορφή διαφωνίας με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, ο υπουργός Αμύνης Αντεν Μπάρε, ανακοίνωσε ότι έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν την αστυνομία “ως απάντηση στην έκτακτη ανάγκη για την ασφάλεια που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες βίαιες διαδηλώσεις” σε όλη τη χώρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από “καταστροφές και εισβολές σε ζωτικής σημασίας υποδομές”.
Ένα καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» το οποίο κάθε αστική εξουσία χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ερμηνεύοντας τις κοινωνικές/ταξικές αντιστάσεις ως εν δυνάμει απειλητικές για την διαιώνιση των προνομίων της, νομιμοποιώντας και εν τελει κανονικοποιώντας το κατασταλτικό εξουσιαστικό πλαίσιο αναπαραγωγής τους δηλαδή την ευθεία επίθεση στον ίδιο τον λαό, στα κεκτημένα του, στο συμφέρον του και τις διεκδικήσεις του.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί, πως ο Ρούτο κατέκτησε τις εκλογές πριν από περίπου δύο χρόνια με ευρεία στήριξη μεγάλου μέρους των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων της Κένυας. Ωστόσο, το ΔΝΤ πιέζει συνεχώς για νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μεγάλο δημόσιο χρέος της Κένυας, με τους πολίτες της χώρας να βιώνουν ακόμα τα πλήγματα από τις συνεχόμενες οικονομικές υφέσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία, την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, τη διετή ξηρασία και την υποτίμηση του κενυάτικου εθνικού νομίσματος. Μάλιστα, το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο νομοσχέδιο στοχεύει στη συγκέντρωση επιπλέον 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω φόρων, σαν μέρος της προσπάθειας να αποπληρωθεί το βαρύ χρέος της Κένυας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, χθές το κοινοβούλιο της Κένυας ολοκλήρωσε την έγκριση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προωθώντας το για τρίτη ανάγνωση από τους βουλευτές. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα, λόγω των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση του Ρούτο, πήρε πίσω το νομοσχέδιο με την κοινωνική αναταραχή να παραμένει οξυμένη και δραστήρια.
Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές, παρά την αδικαιολόγητη βία που υπέστησαν, διατηρούν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγή και δικαιοσύνη. Η κίνηση “Καταλαμβάνουμε το Κοινοβούλιο” αντιπροσωπεύει τη φωνή των απλών πολιτών, που αρνούνται να υποκύψουν στο άνοιγμα της ταξικής «ψαλίδας», στην όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, στην εξαθλίωση τους και επιδιώκουν έναν δίκαιο και ισότιμο κοινωνικό τρόπο ζωής. Σε τέτοιες στιγμές, οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, στους αγώνες και την αγωνία των Κενυατών που δεν αντιστέκονται μόνο σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά αποζητούν γενικότερα κοινωνική δικαιοσύνη και βελτίωση των όρων ζωής τους. Οφείλουμε όμως ακόμα, να δούμε τις αντιστάσεις που ξεδιπλώνονται και φουντώνουν σε διάφορες γεωγραφίες, μήκη και πλάτη στην Γη, οι οποίες είτε αντιπαλεύουν την κατοχή είτε την αποικιοκιοκρατία είτε τον ιμπεριαλισμό, είτε την δικτατορία του κεφαλαίου. Οφείλουμε λοιπόν, να συνθέσουμε τις εικόνες που μας δίνονται από την Παλαιστίνη, μέχρι την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και την Κένυα, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας, να διδαχθούμε από την πίστη τους και την πυγμή τους και να συνεχίσουμε τους αγώνες τους μέσα στις χώρες μας, συνδέοντας τους με τους δικούς μας αγώνες σε έναν κοινό τόπο αναγνωρίζοντας την κοινή μας θέση, το κοινό μας συμφέρον, το κοινό μας χρέος. Τον αγώνα των πολλών ενάντια στην εξουσία των λίγων.
Πηγές:
https://www.efsyn.gr/kosmos/afriki/437873_katebazoyn-strato-kata-ton-diadiloton-stin-kenya