Γενοκτονία
Μόνο έτσι περιγράφεται η κατάσταση στη Ράφα, με το κράτος του Ισραήλ να δολοφονεί αργά και βασανιστικά τους 1,5 εκτοπισμένους παλαιστίνιους μέσω λιμού, ενόσω προετοιμάζει την «τελική λύση» της χερσαίας επέμβασης εναντίων όσων καταφέρουν να επιβιώσουν από την πείνα και τις ασθένειες.
Οι βομβαρδισμοί υποδομών ύδρευσης και νοσοκομείων, η άρνηση και το σαμποτάζ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμα και με εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες αμάχων που περίμεναν για λίγα τρόφιμα, αποτυπώνουν την στρατηγική όχι μόνο της άμεσης αλλά και της έμμεσης γενοκτονίας των παλαιστίνιων που αργοπεθαίνουν στοιβαγμένοι στη Ράφα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 90% των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν προσβληθεί από μια ή περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, ενώ το 15% των παιδιών κάτω των δυο ετών —το ένα στα έξι— υφίσταται «οξύ υποσιτισμό».
Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, τρεφόμενοι πλέον με ζωοτροφές και ρύζι, ενώ μονάχα τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 θάνατοι μικρών παιδιών από αφυδάτωση και υποσιτισμό.
Αντίστοιχα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το κίνδυνο εμφάνισης χολέρας λόγω των συνθηκών υγιεινής αλλά και της μόλυνσης του νερού. Σχετικά με την υγιεινή επισφάλεια, ο ΟΗΕ αναφέρει πως στο Χαν Γιουνίς, στο οποίο βρίσκονται περισσότεροι από 22.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο χώρος ανά άτομο είναι μικρότερος από δύο τετραγωνικά μέτρα και τουλάχιστον 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μια επερχόμενη επιδημία χολέρας λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι περισσότεροι από τους 65 σταθμούς άντλησης και επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ανεπεξέργαστα λύματα να διοχετεύονται πλέον στη θάλασσα, ενώ στερεά απόβλητα καταλήγουν σε δρόμους μαζί με πτώματα που περιμένουν να ταφούν.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη πόσιμου νερού λόγω της καταστροφής από τους ισραηλινούς των μονάδων αφαλάτωσης, αναγκάζουν τους παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν το μολυσμένο από λύματα θαλασσινό νερό ή να καταφεύγουν στην αναζήτηση πόσιμού νερού από αγροτικές γεωτρήσεις.