Για τα «μέτρα κατά της ακριβείας»…
Οι σημερινές κυβερνητικές εξαγγελίες των «μέτρων κατά της ακριβείας» αποτελούν έναν στυγνό επικοινωνιακό εμπαιγμό, αφού εδώ και 2 χρόνια ο πληθωρισμός λειτουργεί ως ιμάντας ταξικής αφαίμαξης και υπερσυσσώρευσης κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Και ενώ η κυβέρνηση κομπάζει για την «στήριξη των καταναλωτών» και την «πάταξη της αισχροκέρδειας», σύμφωνα με έρευνες , ο πληθωρισμός έχει επιφέρει διπλασιασμό της κερδοφορίας στις εταιρίες τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο μισθός δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των μηνιαίων βασικών αναγκών (τρόφιμα, ενοίκιο, ενέργεια).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, για το 2022 οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν αύξηση των κερδών κατά 75,5%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δισ. ευρώ.
Συνολικά στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2022 εμφανίζονται περίπου 55 εταιρείες τροφίμων, με πρωτοπόρο τον Σκλαβενίτη, εμφανίζοντας κέρδη 226,6 εκατ. ευρώ και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,9% (3,71 δισ ευρώ).
Η ταξική φύση της ασύστολης κερδοφορίας αποτυπώνεται στο μέγεθος της κοινωνικής αφαίμαξης, αφού σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις για το 2022 επιβάρυναν κατά 3,3 δισ. ευρώ τα λαϊκά στρώματα μόνο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών τους.
Το μέγεθος αυτής της κοινωνικής λεηλασίας γίνεται ακόμα πιο αποκαλυπτικό σε σχέση με τα χαμηλά εισοδήματα, αφού σύμφωνα με την έρευνα όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα έως και 750 ευρώ ξοδεύουν 646 ευρώ τον μήνα για την κάλυψη των αναγκών τους (περίπου το σύνολο του εισοδήματος δηλαδή) και από αυτά τα 154 ευρώ πηγαίνουν για τα τρόφιμα(24%).
Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 4% του μέσου εργαζόμενου στην Ελλάδα δήλωσε πως ξοδεύει πάνω από τον μισθό του για την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ σε ποσοστά αποταμίευσης είχε Ελλάδα κατέχει αρνητικό ποσοστό -4,0%. Βάσει των παραπάνω γίνεται σαφές πως οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ξοδεύουν περισσότερα από το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημά τους, επομένως είτε χρησιμοποιούν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από προηγούμενες περιόδους είτε δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους.
https://www.protothema.gr/…/auxisi-kerdon-kai-pano-apo…/