Για την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού..

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από 3% έως 5,5% προωθεί η κυβέρνηση και τα ‘’συνδικάτα των αφεντικών’’ (ΙΟΒΕ, ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο συζήτησης μεταξύ των «εταίρων» για την αναπροσαρμογή του κατώτατου από την 1η Απρίλιου.

Η πρόταση αυτή, η οποία επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προ μνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ, όσες ‘’φιλολαϊκές‘’ δάφνες και εάν διεκδικήσει στο φόντο των προεκλογικών- ψηφοθηρικών παραχωρήσεων, αποτελεί έναν αντεργατικό εμπαιγμό.

Με τα 751ευρώ να αποτελούν έτσι κι αλλιώς ψίχουλα, η αύξηση αυτή, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας και ανατιμήσεων λόγω (και) πληθωρισμού, θα παραμείνει ονομαστική και ανώφελη.

Με την συνολική απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού να αγγίζει μεσοσταθμικά το 19% του μισθού, και με το ποσοστό στους χαμηλόμισθους να αγγίζει το 40%, οι πραγματικές καθαρές αποδοχές από αυτά τα 751 ευρώ υπολογίζονται στα 560 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας. Άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χαμηλότερη θέση στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών.

Ταυτόχρονα, βάσει της πραγματικής εικόνας μέσα στους χώρους δουλείας, με το «πάγωμα» μισθών που έχει επιβάλει η εργοδοσία στην πλειονότητα των εργαζόμενων, αλλά και με το γενικευμένο καθεστώς της ημιαπασχόλησης, υπολογίζεται ότι μόλις 1 στους 5 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα δουν αύξηση του κατώτατου μισθού.