Η ακρίβεια είναι βία ταξική
Ως εργαλείο βίαιης ταξικής υποτίμησης λειτουργεί ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις, πλήττοντας στοχευμένα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ταξικό κριτήριο της συντελούμενης υποτίμησης, το οποίο διαμορφώνει όρους γενικευμένης ανέχειας, γίνεται ξεκάθαρο από τα ποσοστά έμμεσης απώλειας εισοδήματος στους χαμηλόμισθους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό φτάνει το 20%, για τους ημιαπασχολούμενους το ποσοστό φτάνει στο 29,2%, ενώ για οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ το ποσοστό αγγίζει το 40%.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια συνολική επιβάρυνση για αγορά προϊόντων διατροφής έφτασε τα 3,3 δισ. ευρώ, με το 71% των εργαζόμενων να έχει περικόψει την αγορά βασικών ειδών διατροφής λόγω των ανατιμήσεων.
Σε σχέση με το ευρύτερο κόστος ζωής (ρεύμα, τρόφιμα, ενοίκιο, καύσιμα, θέρμανση), οι συνολικές δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών αγγίζει πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ενώ ειδικότερα για τις οικογένειες με εισόδημα 750 ευρώ το ποσοστό αγγίζει ακόμα και το 88%, με το 42% να δαπανάται μονάχα για ρεύμα, τρόφιμα και θέρμανση.
Τέλος, στο 86% (αύξηση κατά 14%) έχει φτάσει το ποσοστό όσων δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αφού σύμφωνα με έρευνες 1 στους 5 (22%) καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και 1 στους 4 (25%) θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ένα 20% έχει αναβάλει την αποπληρωμή τους ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.