Η σφαγή των Παλαιστίνιων στο χωριό Ταντούρα (22-23 Μαΐου, 1948)

Το βράδυ της 22ης προς 23η Μαΐου του 1948, μια εβδομάδα σχεδόν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το παλαιστινιακό παραθαλάσσιο χωριό, στο οποίο έμεναν περίπου 1.500 κάτοικοι, δέχθηκε επίθεση από την ταξιαρχία Alexandroni (παραστρατιωτική οργάνωση και προκάτοχο του ισραηλινού στρατού, IDF). Το χωριό, το οποίο βρισκόταν νότια της Χάιφα, ήταν εντός της περιοχής που είχε ανατεθεί στο Ισραηλινό κράτος μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για διχοτόμηση των εδαφών της περιοχής. Με την κατοχή, τον διωγμό, την επακόλουθη καταστροφή και την κατάληψη όλων των εδαφών του από το Ισραήλ, η μοίρα του χωριού Ταντούρα ήταν παρόμοια με εκείνη περισσότερων από 400 άλλων παλαιστινιακών χωριών κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής, τουλάχιστον 270 χωρικοί της Ταντούρα δολοφονήθηκαν από πάνοπλους Ισραηλινούς παραστρατιωτικούς. Οι περισσότεροι εξ αυτών που πυροβολήθηκαν, ήταν άοπλοι νεαροί άνδρες. Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστίνιων επιζησάντων από τη σφαγή, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που είχαν πέσει θύματα βιασμού και είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Ναμπλούς. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μαρτυρίες για εκτέλεση και ταφή σε κοινό τάφο περίπου σαράντα νεαρών ανδρών μέσα στο χωριό Ταντούρα. Τόσο οι ιστορικές έρευνες όσο και οι μαρτυρίες των επιζησάντων, που κατέγραψαν μελετητές και κινηματογραφιστές, αναφέρονται στην ύπαρξη πολλών ομαδικών τάφων που προέκυψαν αμέσως μετά τη μεγάλη σφαγή του 1948. Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές, ένας εκ των ομαδικών τάφων βρίσκεται κάτω από πάρκινγκ στην παραλία Dor Beach του Ισραήλ.

Η κατάσταση στην Ταντούρα ήταν προδιαγεγραμμένη πολύ πριν την αιματοβαμμένη νύχτα της 22ης Μαΐου. Ήταν ένα από τα δεκάδες παλαιστινιακά χωριά και πόλεις εντός κι εκτός του Ισραηλινού κράτους, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, τα οποία είχανε μπει στο στόχαστρο του σιωνιστικού μορφώματος στο πλαίσιο του Σχεδίου Νταλέτ. Το Σχέδιο Νταλέτ υπαγότανε στους ευρύτερους σχεδιασμούς της παραστρατιωτικής Ισραηλινής οργάνωσης Χαγκανά, για την στρατιωτική εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση της Παλαιστίνης.

Μετά την κατάληψη του χωριού και την σφαγή των κατοίκων από τις Ισραηλινές παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι γυναίκες και τα παιδιά που σώθηκαν, μεταφέρθηκαν στο κοντινό χωριό Furaydis, το οποίο αν και είχε καταληφθεί από τους σιωνιστές, οι κάτοικοι του δεν είχαν ακόμα εκδιωχθεί. Οι άνδρες που επέζησαν, κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τελικά μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων εκτός Ισραήλ, όπου οι οικογένειες τους, τους ακολούθησαν. Μετά τον διωγμό, οι περισσότεροι ζούσαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία ή στη συνοικία al-Qabun της Δαμασκού. Τον Ιούνιο του 1948, λίγες εβδομάδες μετά την κατάληψη της Ταντούρα, στα εδάφη της ιδρύθηκε από Ισραηλινούς σιωνιστές το κιμπούτς Nachsholim. Το χωριό κατά την εισβολή των Ισραηλινών ισοπεδώθηκε ολόκληρο, εκτός από ένα ιερό, ένα φρούριο και μερικά σπίτια. Το χωριό σήμερα αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο διακοπών και τόπο αναψυχής για πλούσιους Ισραηλινούς και Ευρωπαίους, ενώ εντός του φρουρίου υπάρχει μουσείο.