Κάλεσμα στήριξης των πανεκπαιδευτικών πορειών ενάντια στα νομοσχέδια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση

ΠΕΜΠΤΗ 18/1
🔴 ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12.00
⚫️ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 12.00

Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 18/1 το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση με την εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη να αντιτίθεται συνολικά στους τελευταίους αντεκπαιδευτικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μέσα από καταλήψεις σχολείων και σχολών από όλη την Ελλάδα, προκήρυξη στάσεων εργασίας και πρόκριση για μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια τόσο στο εν λόγω σχέδιο νόμου, όσο και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιών. Παράλληλα, χθες Τρίτη 16/1 έγιναν πανελλαδικά εκατοντάδες, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητικών Συλλόγων, οι οποίες πήραν αγωνιστικές αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με συνέχιση των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των Γενικών Συνελεύσεων.

Λίγα λόγια για το ν/σ που ψηφίζεται για την επαγγελματική εκπαίδευση:

Το σχέδιο νόμου κεντροβαρίζει στη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη «σύμπλευση» με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Προβλέπει, επίσης, τη συγχώνευση εκπαιδευτών δομών (ΕΠΑΛ, εργαστηριακά κέντρα, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης -Ε.Σ.Κ, ΙΕΚ) υπό τη σκέπη ενός ενιαίου Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) – campus, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (από τη δημιουργία υπερπληθών τμημάτων μέχρι και την κατάργηση θέσεων για εκπαιδευτικούς και το πιθανό κλείσιμο σχολείων). Στη διοίκηση των campus αυτών θα συμμετέχουν εξωγενείς και επιχειρηματικοί παράγοντες, με τη διεύθυνσή τους να βρίσκεται στα χέρια ενός manager, o οποίος μπορεί να μην ανήκει καν στην εκπαιδευτική κοινότητα, και τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο ακόμα και εκπροσώπων από τα επιμελητήρια της εκάστοτε περιφέρειας (όπως ακριβώς τα συμβούλια διοίκησης στην τριτοβάθμια). Επίσης, θεσμοθετείται η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης για ένα μήνα από μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου στα ΕΠΑΛ (ανήλικη άμισθη εργασία, με λίγα λόγια).

Τα παραπάνω μαρτυρούν -μεταξύ άλλων- πως το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου, θέτοντας στο κέντρο του τις ανάγκες της αγοράς και όχι τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και να τα διασφαλίσει μέσα από τη συγκεντρωτική και οργανωτική δομή του χάρη στην -καθόλου τυχαία επιλεγμένη -διοικητική του διάρθρωση.

Άλλωστε, καμία λύση δεν έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια για τα -μόνιμα πλέον- προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, όπως, μεταξύ άλλων, η λειτουργία των δομών της -ως επί το πλείστων – με μη μόνιμο προσωπικό, οι καθυστερημένες πέρα από ανεπαρκείς προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ακόμα και στις δομές της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ), οι παρωχημένες εργαστηριακές υποδομές, ακόμα και η μη παροχή δωρεάν βιβλίων/ εκπαιδευτικού υλικού στους εκπαιδευομένους (όπως συμβαίνει στα ΙΕΚ), η χρόνια υποχρηματοδότηση σε όλες τις δομές της.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Από τη μία, οι μειωμένες δαπάνες για την παιδεία, οι παρωχημένες κτιριακές υποδομές, τα υποστελεχωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών και καθυστερημένες προσλήψεις προσωπικού, οι συγχωνεύσεις σχολείων οδηγούν -εκ των άνωθεν- το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε κατάρρευση, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου. Από την άλλη, η εισαγωγή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και του προσωπικού τους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η ενίσχυση του εξεταστικοκεντρικού μοντέλου (βλ. και εξετάσεις PISA), με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και του δυναμικού τους σε «καλά» και «κακά», μαζί με την -εδώ και χρόνια πλέον- είσοδο του κεφαλαίου και ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επιχειρούμενη εισαγωγή τους και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και τη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων από εξωτερικούς παράγοντες (μάνατζερ), επιχειρούν να αλλοιώσουν την ίδια την ουσία της παιδείας. Επιχειρούν να απεμπολίσουν ολοκληρωτικά το δημόσιο χαρακτήρα της και να τη μετατρέψουν από μια δημιουργική μαθησιακή διαδικασία προς συμφέρον των σύγχρονων αναγκών του κοινωνικού συνόλου σε ένα στυγνό πεδίο κερδοφορίας της αστικής τάξης, πλήρως καθοδηγούμενου από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος και ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προβλέπει συγκεκριμένα, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων – παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ (ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και απελευθέρωση από το “κρατικό μονοπώλιο”, διά στόματος υπουργείου, σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης ενός ταξικού νομοσχεδίου φτιαγμένου για τις ανάγκες και τα συμφέροντας της αστικής τάξης). Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά αυτό που απελευθερώνεται πλήρως και επεκτείνεται είναι η ήδη υπάρχουσα δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών φορέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -όπως τα κολλέγια-, βαθαίνοντας, έτσι, την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της παιδείας.

Αναλυτικότερα, παραθέτουμε το πρόσφατο κείμενο του Διαρκή Αγώνα για την ταξική απελευθέρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: https://diapyros.net/kalesma-stirixis-ton-diadiloseon-pebti-11-10-enantia-sto-nomoschedio-gia-tin-idrysi-idiotikon-panepistimion/

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις κι απεργίες να μπλοκάρουμε τα νέα ν/σ για την παιδεία και κάθε επιδίωξη για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις και τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητών/τριων και των εκπαιδευτικών την Πέμπτη 18/1 στις 12.00 Προπύλαια και Καμάρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.