«Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε κατά 50% τα κέρδη του στρατιωτικού/βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, με τις εξαγωγές όπλων για το 2022 να φτάνουν συνολικά τα 205,6 δισ. δολάρια.

Βασικό μερίδιο της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ καταλαμβάνουν η Lockheed Martin και η Raytheon, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων όπλων, με την Lockheed να σημειώνει κέρδη 19 δισ. δολαρίων μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Αντίστοιχα, οι εκκρεμείς παραγγελίες της Raytheon ξεπέρασαν τα 150 δισ. δολάρια πέρσι, ενώ οι πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 6,2%, δηλαδή στα 4,1 δισ. δολάρια.

Στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), ο παγκόσμιος στρατιωτικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 9% τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα επόμενα χρόνια, η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία αναμένεται να σημειώσει νέα ρεκόρ: ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα αυξηθεί κατά 10% το 2023 και οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη θα διπλασιαστούν κατά 1,5% μέχρι το 2026.

Οι δαπάνες των ΗΠΑ μόνο για την Ουκρανία έφτασαν τα 50 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο, ενώ για το 2023 ο αμυντικός τους προϋπολογισμός έφτασε τα 858 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε άνευ προηγουμένου αμυντικές δαπάνες – ιδιαίτερα σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Τριάντα πέντε από τις 40 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών αύξησαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους το 2022.

Η Γερμανία αύξησε τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 100 δισ. ευρώ, η Πολωνία στοχεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 3% του ΑΕΠ της το 2023, ενώ η Γαλλία σκοπεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 30% τα επόμενα χρόνια και να προετοιμάσει τις ένοπλες δυνάμεις της για «συγκρούσεις υψηλής έντασης».