Οι απολύσεις, η υποστελέχωση και η, κομμάτι-κομμάτι, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
Η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που αναθέτει τις υπηρεσίες σε εργολαβικές εταιρίες από τον επόμενο Μάρτη και συνεπακόλουθη απόλυση των 139 συμβασιούχων, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στη δημόσια υγεία.
139 καθαριστές, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στον ιματισμό, φύλακες και μάγειρες μένουν χωρίς δουλειά και έτσι ένα απαραίτητο κομμάτι της λειτουργίας του νοσοκομείου περνά στα χέρια του κεφαλαίου:
«Επί 3,5 χρόνια δώσαμε όλο μας το είναι, μέσα σε λοιμώξεις, πανδημίας, κορωνοϊό και τώρα μας πετάει λόγω ιδεολογίας. Επί 3,5 χρόνια μας χρησιμοποίησαν, ούτε τα παιδιά μας βλέπαμε ούτε τους γονείς μας».
Η αστική πολιτική για το ΕΣΥ, εδώ και δεκαετίες και ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών, βασίζεται πάνω στην υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν και τέλος στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.
Με την πανδημία να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο -όλο και πιο ιδιωτικό, όλο και πιο ακριβό – ΕΣΥ να διαλύει τους εργαζομένους και να το κάνει όλο και πιο δυσπρόσιτο για τον λαό, η υγεία μετατρέπεται για όλο και περισσότερους από κοινωνικό αγαθό σε ένα προϊόν πολυτελείας.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε Ιεράπετρα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Γιαννιτσά για στελέχωση των τοπικών νοσοκομείων καθώς και για δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό ΕΣΥ για όλους και όλες να δώσουν το παράδειγμα και να γίνουν αφετηρία συντονισμένων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον, να γίνουν αφετηρία εξάπλωσης του αγώνα για την Υγεία σε όλη τη χώρα.
[modula id=”808″]