Πληθωρισμός: Άνευ προηγουμένου η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων

Παγιωμένες ψηλά, χωρίς σημάδια υποχώρησης και σε πολλές περιπτώσεις αυξημένες μήνα με τον μήνα, εμφανίζονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κάτι που αποτυπώνετια συνολικά στο κόστος ζωής.

Ο πληθωρισμός, φαινόμενο που παρουσιάζεται ως αναπόφευκτο και ταξικά ουδέτερο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ αλλά και αστούς οικονομολόγους, δεν στέκεται μόνος του. Συνοδεύεται από την ανάγκη για διατήρηση και αύξηση – με κάθε μέσο – της κερδοφορίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των καπιταλιστών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας αλλά και των παρασίτων-μεγαλεμπόρων. Της αστικής τάξης δηλαδή, η οποία πιέζει διαρκώς και καταφέρνει μέσω των κυβερνήσεων της για φοροαπαλλαγές και για μείωση των εξόδων της που μεταφράζεται σε παγωμένους μισθούς, ταυτόχρονα με την πλήρη ελευθερία της να διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος κάτω από κάθε συνθήκη, κάτι που έχει γεννήσει, όλο και πιο εμφανώς όσο περνάει ο καιρός, φαινόμενα σύγχρονου μαυραγοριτισμού.

Με τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης να επεκτείνονται σε κάθε τομέα της ζωής τα τελευταία 2 χρόνια, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2023 είναι χαρακτηριστικά του πλιάτσικου που γίνεται – και που θα συνεχίσει να γίνεται – στα λαϊκά εισοδήματα.

Στην ομάδα διατροφή – μη αλκοολούχα ποτά εμφανίζεται η μεγαλύτερη άνοδος στο +9% και ακολουθούν ένδυση-υπόδηση με 6,4% και Υγεία με +5,5%, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια επίσης εμφανίζουν μεγάλη αύξηση 4,7%. 

Πιο αναλυτικά οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ του Νοεμβρίου του 2023 και του Νοέμβρη του 2022 (που ήταν ήδη αυξημένες κατά πολύ) είναι οι εξής: Ψωμί και δημητριακά +3,3%, κρέατα (γενικά) +8,1%, ψάρια (γενικά), +9,5% γαλακτοκομικά και αυγά +4,8%, έλαια και λίπη +31,4%, φρούτα (γενικά) +12%, λαχανικά (γενικά) +10,8%, ζάχαρη- σοκολάτες-γλυκά-παγωτά +7,6%, λοιπά τρόφιμα +7,7, καφέ-κακάο-τσάι +6,8%, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων +13,3%.

Αύξηση της τάξης του 6,4% υπήρξε στην ομάδα “Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Άλλες κατηγορίες που εμφάνισαν για έναν ακόμη ετήσια αύξηση στις τιμές των προϊόντων είναι οι παρακάτω:

• 1,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 2,8% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για τα εισοδήματα και τις ζωές μας, το ξέρουμε από πρώτο χέρι και η επιβαλλόμενη σιωπή που συνοδεύεται από τα διθυραμβικά σχόλια των ΜΜΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα κρατήσει για πάντα. Σχόλια που έρχονται κατά παραγγελία, βασισμένα σε στοιχεία που είναι κομμένα και ραμμένα στη βάση των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ έτσι ώστε να συνεχίζει να επιβιώνει, μέσω του τμηματικού ξεπουλήματος εκτάσεων και υποδομών αλλά και της φτηνής εργασίας που προσφέρει, μία χώρα με 170% δημόσιο χρέος, σχόλια που δεν αποτελούν παρά αποτύπωση της ανάπτυξης που γνωρίζει η, ντόπιας ή ξένη προέλευσης, καπιταλιστική κερδοφορία πάνω σε μία απέραντη έρημο που απλώνει για την εργατική τάξη και τον λαό.

Η πάλη για άμεσες αυξήσεις στους μισθούς, για μείωση του κόστους ζωής, για άμεση αποεμπορευματικοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών, αποτελεί μονόδρομο.

Αν πεινάμε – Να τους φάμε!

Απέναντι στην καπιταλιστική κερδοφορία να αντιτάξουμε τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες!