Πολεμική οχύρωση ενάντια στην εκτοπισμένη εργατική τάξη
Την κατασκευή φράχτη σε όλο το μήκους του ποταμού Έβρου (140 χιλιόμετρα) ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Τ. Θεοδωρικάκος. Ήδη έχει εκπονηθεί η Α’ φάση του σχεδίου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα, από την περιοχή Ψαθάδες Διδυμότειχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, κατά μήκους των συνόρων με την Τουρκία.
Η στρατιωτικού τύπου περίφραξη του Έβρου έρχεται ως επιστέγασμα της αντιμεταναστευτικής στρατηγικής του εμπολέμου ελληνικού κράτους, μέσω βασανισμών, συλλήψεων, βίαιων «επαναπροωθήσεων», βιασμών, δολοφονιών και μετατροπής των χερσαίων και υδάτινων συνόρων της χώρας σε μαζικά νεκροταφεία.
Την ίδια στιγμή, η έκτακτη σύνοδος κορυφής των «27» της ΕΕ στις 8-9 Φεβρουαρίου αποκτά χαρακτήρα σύγκλησης ευρωπαϊκού πολεμικού συμβουλίου ενάντια στη Ρωσία και τους μετανάστες. Η επίσημη πρόσκληση και η παρουσία του Ζελένσκι στη σύνοδο της ΕΕ σήμερα, εκτός από τους συμβολισμούς, αφορούσε και την κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο και την περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου, η ΕΕ προχωρά στην θεσμοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου «ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών», μέσω της αύξησης της «επιστροφής» μεταναστών που δεν θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, της έμμεσης ποινικοποίησης των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και της χρηματοδότησης υποδομών και μέσων επιτήρησης για την «ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων».
Σε αυτή τη κατεύθυνση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 8 χώρες (μαζί με Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα ,Σλοβακία) οι οποίες με κοινή τους επιστολή ενόψει της συνόδου κορυφής ουσιαστικά ζητούσαν την άρση και των τελευταίων ανθρωπιστικών προσχημάτων και την άσκηση μιας κοινής επιθετικής πολιτικής κατά των μεταναστών. Ανάμεσα στα αιτήματα που κατέθεσαν είναι η αύξηση του αριθμού «επιστροφής» των μεταναστών προς τρίτες χώρες, η μείωση των χορηγήσεων ασύλου και η χρηματοδότηση της ανέγερσης νέων φραχτών εξολοκλήρου από το ταμείο της ΕΕ.