Πολεμική οικονομία
Ενώ μετά από μια δεκαετία μνημονιακής λιτότητας και φτωχοποίησης τα χαμηλά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να συνθλίβονται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση (3,76% ) μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες, σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες με 3,47%.
Με αυτό το ποσοστό, η Ελλάδα φαίνεται πως δαπανά σχεδόν το διπλάσιο δημόσιο χρήμα από αυτό που θέτει ως στόχο το ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ), την ίδια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές σε βασικές κοινωνικές ανάγκες και αγαθά όπως η δημόσια υγεία και η παιδεία.
Σε βάθος εικοσαετίας, ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2022 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον αντίστοιχο 2009, ενώ σε επίπεδο πιστώσεων για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτέλεσε ρεκόρ, καθώς ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι αμυντικές δαπάνες κόστισαν 7,5 δισ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ αφορούν νέα εξοπλιστικά προγράμματα, με το ελληνικό κράτος να εκπληρώνει πρόθυμα και τον 2ο στόχο του ΝΑΤΟ που αφορά το 20% των συνολικών αμυντικών δαπανών να πηγαίνει για μείζονες εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζεται 3η στη σχετική λίστα του ΝΑΤΟ με 45,3%, με βάση τα κονδύλια που δεσμεύονται για μαχητικά, φρεγάτες, ελικόπτερα κλπ.