Πραξικόπημα στη Νότια Κορέα: Κηρύχθηκε Στρατιωτικός Νόμος

Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε μια περίοδο σοβαρής πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ-Γέολ εφαρμόζει αυταρχικές πρακτικές που προκαλούν ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο «έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενος απειλές από τη Βόρεια Κορέα και ενέργειες κατά του κράτους. Ωστόσο, η απόφαση αυτή φαίνεται περισσότερο να σχετίζεται με την αδυναμία του προέδρου να ελέγξει τη νομοθετική ατζέντα, αφού η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο στρατηγός Παρκ Αν-σου, που ανέλαβε τη διοίκηση των δυνάμεων υπεύθυνων για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου, επέβαλε απαγόρευση σε κάθε μορφή πολιτικής δραστηριότητας, όπως οι ενέργειες των πολιτικών κομμάτων, οι συγκεντρώσεις πολιτών και οι εργασιακές δραστηριότητες.

Οι πρακτικές του Γιουν αντικατοπτρίζουν μια επιστροφή στις πιο σκοτεινές μέρες της Νότιας Κορέας, με διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων, εργατικών συνδικάτων και μέσων ενημέρωσης. Καταγγελίες για διαφθορά, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων, και ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας χαρακτηρίζουν τη διακυβέρνησή του. Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με πολλούς να κατηγορούν την κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση.

Η Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, καταδίκασε την κίνηση του Προέδρου και ψήφισε κατά του στρατιωτικού νόμου με 190 ψήφους. Ο Λι Τζάε Μιουνγκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Η παράνομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν είναι άκυρη».

Ακόμη και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Χαν Ντονγκ-Χουν, αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση του Γιουν, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος» και καλώντας για συνεργασία με τους πολίτες για την ακύρωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι, η Νότια Κορέα υπήρξε υπό στρατιωτική διακυβέρνηση μέχρι τη δεκαετία του 1990, αλλά τον τελευταίο καιρό και πριν το πραξικόπημα είχαν ενταθεί η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, η δίωξη αντιφρονούντων, και ιδιαίτερα μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος, και η στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Η πολιτική καταστολής συνδέεται στενά με τη γεωπολιτική ατζέντα της Νότιας Κορέας υπό τον Γιουν. Η σύνοδος κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ το 2023, όπου Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες εμβάθυναν τη στρατιωτική τους συνεργασία, ήταν ένα σημείο καμπής. Οι δεσμεύσεις για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών έχουν ενισχύσει τον ρόλο της Νότιας Κορέας ως πυλώνα της αμερικανικής στρατηγικής στον Ειρηνικό. Ωστόσο, η συμμαχία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο έντασης με την Κίνα, ενώ επιδεινώνει τη ρήξη με τη Βόρεια Κορέα.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν αποτελεί απλώς μια τοπική κρίση, αλλά εντάσσεται σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο που διαμορφώνεται στον Ειρηνικό. Η στρατηγική των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα «ασιατικό ΝΑΤΟ» ανατρέπει ισορροπίες και δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων. Η Νότια Κορέα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, με την εσωτερική καταστολή να συνδέεται άρρηκτα με τη διεθνή της πολιτική.

ΥΓ. Στη συνέχεια, μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας απέσυρε τον στρατιωτικό νόμο!!