Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο

⚫ Η Γάζα υπό Ασφυκτική Πίεση

Η Γάζα βρίσκεται σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της ιστορίας της. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες παραμένουν εγκλωβισμένοι και εγκλωβισμένες σε μία λωρίδα γης, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται ραγδαία. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ισχυριζόμενες ότι στοχεύουν τη Χαμάς, ωστόσο οι συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό είναι καταστροφικές.

Η εσκεμμένη από τους σιωνιστές έλλειψη βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, καθαρό νερό και καύσιμα, έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου. Νοσοκομεία υπολειτουργούν ή έχουν καταστραφεί, με γιατρούς να εκλιπαρούν για ιατρικές προμήθειες ώστε να αντιμετωπίσουν τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό τραυματιών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων του ΟΗΕ, η διαθεσιμότητα τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με τον ΟΗΕ να εντείνει τις εκκλήσεις για απεριόριστη πρόσβαση ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του λιμού.Παράλληλα, η διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει αφήσει τη Γάζα βυθισμένη στο σκοτάδι, επιδεινώνοντας την ήδη απελπιστική κατάσταση.

Ο ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση ως «ανυπολόγιστη τραγωδία», τονίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές χάνονται ή κινδυνεύουν άμεσα. Οι συνεχείς ισραηλινές πιέσεις για μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών έχουν προκαλέσει κύματα εκτοπισμένων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ασφαλές καταφύγιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 30 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 84 μέσα σε 24 ώρες. Ο Αμτζάντ Σάουα, διευθυντής του Δικτύου ΜΚΟ της Παλαιστίνης, επισημαίνει ότι η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, καθώς η βοήθεια που φτάνει είναι ελάχιστη και ο χειμώνας πλησιάζει.

⚫ Η Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ως Διπλωματικό Μέσο ή Στρατηγικό Τέχνασμα

Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αντιμετωπίζεται από πολλούς αναλυτές και ερευνητές ως ένα προσωρινό μέτρο, που δίνει χρόνο στις εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν. Από την πλευρά του Ισραήλ, οι επιθέσεις που συνεχίζονται δείχνουν ότι η εκεχειρία δεν τηρείται πλήρως, ενώ χρησιμοποιείται για την αποτροπή διεθνούς καταδίκης. Από την πλευρά της Χεζμπολάχ, για πολλούς αναλυτές η εκεχειρία ερμηνεύεται ως αδυναμία του Ισραήλ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συνεχιζόμενη αντίσταση, γεγονός που ενισχύει το ηθικό των μαχητών και των υποστηρικτών της.

Οι Επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο

Οι ημέρες που ακολούθησαν την έναρξη της εκεχειρίας σημαδεύτηκαν από επιθέσεις του κράτους-δολοφόνου το Ισραήλ με στόχο υποδομές υγείας, σχολεία και κατοικίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άμαχοι πολίτες παραμένουν ευάλωτοι. Σύμφωνα με αναφορές, ακόμα και περιοχές που θεωρήθηκαν “ασφαλείς” για την εκκένωση χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά, εντείνοντας το αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας. Οι εκκενώσεις χωριών στα σύνορα συνεχίζονται, ενώ οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου ζουν σε κατάσταση μόνιμου φόβου. Ταυτόχρονα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα θύματα, καθώς οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες.

Παρά την «εκεχειρία», ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε περιοχές του νότιου Λιβάνου, με τραγικά αποτελέσματα. Οι πρόσφατες επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε 11 άτομα. Χαρακτηριστικά άλλωστε, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού χτυπήθηκαν δεκάδες στόχοι θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, σε διάφορους τομείς του Λιβάνου, κυρίως «εξέδρες εκτόξευσης» ρουκετών και «τρομοκρατικές υποδομές».